line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 oktober 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Australische miljardair wil de tabaksindustrie aanklagen namens rokers / Epidemie van Indonesische kinderen die roken / Tabaksindustrie moet verplicht een jaar lang anti-reclame maken in de VS / Tabaksindustrie verovert Afrika met stoer imago en intimidatie / Japans rookverbod in huis en auto als er kinderen aanwezig zijn.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Miljardair wil de tabaksindustrie aanklagen namens rokers
De Australische miljardair Andrew Forrest heeft bekend gemaakt een strafzaak te willen starten tegen de tabaksindustrie, namens alle rokers die door de industrie willens en wetens verslaafd zijn gemaakt. De zaak moet een zelfde procedure volgen als in Canada in 2015 waarna de industrie meer dan 15 miljard dollar schade moest betalen aan een groep van een miljoen rokers.
Lees meer bij Daily Mail.
Ook meldt The Times dat Forrest vindt ook dat er een tabaksverbod moet gaan gelden voor iedereen onder de 21 jaar.

Indonesië: Epidemie van kinderen die roken
In Indonesië zijn er dagelijks 267.000 kinderen die roken. Het land heeft het hoogste percentage rokers onder kinderen ter wereld. Er geldt nog geen reclameverbod, waardoor tabaksfabrikanten er vrij reclame kunnen maken en jongeren verleiden met hun verslavende producten.
Lees meer bij Evonews.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie moet verplicht jaar lang anti-reclame maken
‘Er gaan ieder jaar meer mensen dood aan roken dan aan moord, aids, zelfmoord, drugs, auto-ongelukken en alcohol bij elkaar opgeteld.’ Dat is de boodschap die Philip Morris en British American Tobacco een jaar lang verplicht op televisie moeten uitzenden. De fabrikanten zijn hiertoe verplicht na de uitspraak in een maar liefst achttien jaar durende rechtszaak.
Lees meer bij The Times.

Afrika: Tabaksindustrie verovert continent met stoer imago en intimidatie
Met de dalende tabaksverkoop in het westen richt de industrie zich meer op Afrika, waar de groeiende bevolking én stijgende inkomens een nieuwe afzetmarkt bieden. Daarbij gebruiken ze rechtszaken, omkoping en intimidatie.
Meer in het AD.

Japan: Rookverbod in huis en auto als er kinderen aanwezig zijn
In Tokyo wordt mogelijk een verbod ingevoerd voor het roken in eigen huis en auto als er kinderen aanwezig zijn. Hiertoe wordt besloten omdat meeroken slecht is voor de gezondheid van kinderen. Er moet echter nog over het verbod gestemd worden in de gemeenteraad.
Lees meer bij The Asahi Shumbun.

tags:  buitenland