Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 juli 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie pest landen op het zuidelijk halfrond via handelsovereenkomsten / Britse overheid wil in 2022 aantal rokers terugbrengen tot 12 procent / Terugloop in aantal rokende jongeren VS / Roken is één van de risicofactoren voor dementie. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Tabaksindustrie pest landen op het zuidelijk halfrond via handelsovereenkomsten
Sinds jaar en dag maakt de tabaksindustrie gebruik van handelsovereenkomsten tussen landen om antirookmaatregelen tegen te houden en landen te dwingen hun producten tot hun markt toe te laten. Dat heeft vooral op het zuidelijk halfrond succes gehad. Zo wilde de Kenyaanse overheid op tabaksverpakkingen laten zetten dat tabaksrook slecht voor kinderen is ‘dus zorg dat zij dit niet inademen’, waarop de industrie dat wist tegen te houden omdat dat een inbreuk op een handelsovereenkomst zou zijn en eerlijke handel in de weg zou staan.
Lees meer in The Guardian
Tip: bekijk ook deze reportage van Al Jazeera over hoe British American Tobacco de Kenyaanse overheid via de rechter probeert te dwingen afv te zien van antirookmaatregelen.

Groot-Brittannië: Overheid wil in 2022 aantal rokers terugbrengen tot 12 procent
In 2022 mag niet meer dan 12 procent van de Britse bevolking roker zijn. De Britse overheid presenteerde onlangs een nieuw plan om dat te bereiken. Nu rookt nog 15,5 procent van de bevolking. Een van de voornemens is de focus te verleggen van nationale naar regionale preventie en zoveel mogelijk rokers een stop-programma aan te bieden.
Lees meer in The Evening Standard.

Verenigde Staten: Terugloop in aantal rokende jongeren
Uit onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) blijkt dat er in 2016 3,9 miljoen highschool-scholieren rookten. In 2015 was dat nog 4,7 miljoen, een afname van 800.000 jongeren. Tot 2015 was er een toename van 900% van e-sigaretgebruik onder jongeren. Antirookmaatregelen hebben zich toen ook uitgebreid naar de e-sigaret. Volgens de onderzoekers heeft dat voor de grote afname aan rokers onder jongeren geleid. Zij zijn ook gestopt met de e-sigaret.
Lees meer in The Washington Post

Mondiaal: Roken is een van de risicofactoren voor dementie
Uit een internationale studie die is gepubliceerd in The Lancet blijkt dat mensen negen grote wijzigingen in hun ‘lifestyle’ kunnen toepassen om de kans op dementie te verkleinen. Stoppen met roken is er een van. Rokers lopen een vijf procent grotere kans op het krijgen van dementie, naast alle andere gezondheidsrisico’s die roken met zich meebrengt.
Lees meer bij de BBC