Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 juli 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: WHO raadt Afrikaanse landen aan de accijns op tabak te verhogen in de strijd tegen roken / Philip Morris moet miljoenen aan Australië betalen na verlies rechtszaak over plain packaging / Japanse overheid in spagaat tussen verdienen aan tabak en antirookmaatregelen / Aantal films waarin wordt gerookt gestegen met 43 procent / San Francisco is de eerste Amerikaanse stad die sigaretten met smaakjes verbiedt.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Afrika: WHO raadt landen aan de accijns op tabak te verhogen in de strijd tegen roken
Veel Afrikaanse landen hebben niet de middelen om tegen de machtige tabaksindustrie in te gaan. Als zij antirookmaatregelen als plain packaging of rookverboden proberen in te voeren is er altijd de dreiging van peperdure rechtszaken van de tabaksindustrie. Deze landen kunnen zich de kostbare juridische procedures niet veroorloven. Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze landen aan om het antirookbeleid vooral toe te spitsen op accijnsverhogingen. Dat is relatief makkelijk te doen en levert het snelst een terugloop in het aantal rokers op.
Lees meer in The Guardian.

Australië: Philip Morris moet miljoenen betalen na verlies rechtszaak over plain packaging
Jarenlang duurde de rechtszaak die Philip Morris aanspande tegen Australië wegens het invoeren van plain packaging, het verplicht stellen van een neutrale verpakking van tabaksproducten zonder merkuitingen. Philip Morris probeerde het beleid via arbitragerecht ongedaan te maken en claimde 4,2 miljard dollar aan gederfde inkomsten. Uiteindelijk verloor de tabaksgigant de rechtszaak. Nu heeft de rechtbank besloten dat Philip Morris de proceskosten van de Australische overheid moet betalen. Het precieze bedrag blijft geheim, maar wordt geschat op zo’n 50 miljoen dollar.
Lees meer bij The Sydney Morning Herald.

Japan: Overheid in spagaat tussen verdienen aan tabak en antirookmaatregelen
De Japanse overheid is deels eigenaar van Japan Tobacco International, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld. Zij verdient dus aan de verkoop van sigaretten. Tegelijkertijd probeert de overheid roken te ontmoedigen om de gezondheid van Japanners te beschermen. Het ministerie voor Volksgezondheid wil bijvoorbeeld een rookverbod tijdens de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Maar 70% van de parlementariërs is daar tegen, in verband met de inkomsten die tabak opleveren voor het land.
Lees meer in The Economist.

Groot-Brittannië: Aantal films waarin wordt gerookt gestegen met 43 procent
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal films die ook door jongeren gezien kunnen worden en waarin wordt gerookt met 43 procent is gestegen. In 2010 waren dat 564 en in 2016 waren dat 809 films. De onderzoekers stellen voor om films waarin gerookt wordt, te labelen als ‘R’. In Groot-Brittannië betekent dat dat je 18 jaar of ouder moet zijn om de betreffende film te kunnen zien.
Lees meer bij The Daily Mail.

Verenigde Staten: San Francisco is de eerste Amerikaanse stad die sigaretten met smaakjes verbiedt
Per 1 januari 2018 mogen er geen sigaretten meer met smaakjes zoals aardbei of menthol verkocht worden in San Francisco. Dat geldt ook voor e-liquids, de vloeistoffen die worden gebruikt voor elektronische sigaretten. San Francisco is daarmee de eerste Amerikaanse stad die zo’n verbod instelt. Overheidsinstanties stemden unaniem in met het verbod, omdat deze smaakjes vooral kinderen verleiden met roken te beginnen, waarna ze er vaak hun leven lang aan vastzitten.
Lees meer bij Mail Online.

tags:  buitenland