Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 april 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Eén op de tien doden in de wereld werd veroorzaakt door roken / Leden kabinet Trump investeren in tabak / WHO gaat Jamaica helpen antirookmaatregelen op te stellen / Canadese overheid klaar om een verbod op mentholsmaak in tabak in te voeren / Ophef Frankrijk over mogelijke rookadvertentie op televisie / NGO’s schrijven brief aan Kenyaanse overheid tegen belastingverlaging sigaretten / Wales maakt ruim vier ton vrij voor tegengaan roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Eén op de tien doden werd veroorzaakt door roken
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet blijkt dat één op de tien doden in de wereld veroorzaakt werden door roken. De helft van die tabaksdoden vallen in China, India, de VS en Rusland. Volgens de onderzoekers kunnen die cijfers nog toenemen, omdat tabaksfabrikanten er alles aan doen om meer mensen aan het roken te krijgen in ontwikkelingslanden.
Lees meer bij de BBC.

Verenigde Staten: Leden kabinet Trump investeren in tabak
Vorige week gaven 180 medewerkers van Trump’s team inzage in hun financiële huishouding. Daaruit is gebleken dat onder meer Trump-adviseur Kellyanne Conway en Gary Cohn, de directeur van de National Economic Council en voormalig president van Goldman Sachs, in tabak investeren. Dit roept ethische vragen op: zullen ze bij hun adviezen aan de president hun eigen investeringen in hun achterhoofd houden? Belangenverstrengeling ligt duidelijk op de loer.
Lees meer bij Yahoo Finance.

Jamaica: WHO gaat overheid helpen antirookmaatregelen op te stellen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de overheid van Jamaica helpen bij het opstellen van maatregelen om jongeren te ontmoedigen om te gaan roken. Daartoe zijn accijnsverhogingen nodig, reclameverboden en rookverboden moeten streng worden gehandhaafd.
Lees meer bij Newsdog

Canada: Overheid klaar om een verbod op mentholsmaak in tabak in te voeren
De Canadese overheid wil het aantal rokers in Canada verder terugdringen. Een wet die de toevoeging van mentholsmaak aan tabak moet verbieden, is inmiddels in het laatste stadium van voorbereiding.
Lees meer bij KFBB.

Frankrijk: Ophef over mogelijke rookadvertentie op televisie
Een Frans televisieprogramma is aangeklaagd omdat het een diner uitzond waarbij drie prominente Fransen zaten te roken. Dit zou een overtreding van het verbod op tabaksreclame kunnen zijn. Een rechtbank oordeelde dat het niet nodig was de beelden van de rokers uit te zenden om het verhaal te begrijpen. Ook vond men dat de rokers wel degelijk deden voorkomen alsof roken goed voor ze was. Het programma en het bijbehorende televisiekanaal werden veroordeelt tot het betalen van een boete. In hoger beroep is dat echter weer teruggedraaid.
Lees meer bij Lexology.

Kenya: NGO’s schrijven brief aan overheid tegen belastingverlaging sigaretten
Om te voorkomen dat er banen in de tabakssector verdwijnen, wil de Kenyaanse Minister van Financiën een gedeeltelijke belastingverlaging voor sigaretten invoeren. De maatregel zou ingaan tegen eerdere strenge antirookmaatregelen, die de Kenyaanse overheid juist heeft ingevoerd om roken te ontmoedigen. Vijf NGO’s hebben de minister per brief gevraagd de maatregel niet door te zetten, omdat goedkopere tabak het aantrekkelijker maakt voor jongeren om mee te experimenteren.
Lees meer in The Star.

Groot-Brittannië: Wales maakt ruim vier ton vrij voor tegengaan roken
De overheid van Wales heeft 417.000 pond (ruim 488.000 euro) vrijgemaakt om roken verder tegen te gaan. Nadat er een rookverbod werd ingesteld, daalde het aantal rokers in Wales met 5% naar 19% van de volwassenen. De overheid hoopt met het extra geld voor het ontmoedigen van roken nog eens 3% minder rokers te tellen in 2020.
Lees meer bij de BBC.

tags:  buitenland