Ondertussen in het buitenland

vrijdag 31 maart 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Veel steun voor groter maken gezondheidswaarschuwingen in Amerika / Republikeinse denktank gelinkt aan Big Tobacco / Nieuw-Zeelands Ministerie onderzoekt reclame voor heatstick / Plain packaging ingevoerd in ierland per september / Overheid Botswana voert nieuwe antirookmaatregelen in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Veel steun voor groter maken gezondheidswaarschuwingen
Uit onderzoek van de University of Caroline blijkt dat er veel steun bestaat, ook onder rokers, voor het groter maken van gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen. Nu beslaan de waarschuwingen nog 10 procent van verpakkingen maar nu blijkt dat veel mensen achter een vergroting staan naar 25 procent, 50 procent en zelfs 75 procent. De uitkomsten zijn gepubliceerd in PloS One.
Lees meer bij Medical Xpress.

Verenigde Staten: Republikeinse denktank gelinkt aan Big Tobacco
Impact Oregon is een Republikeinse denktank, gerund door senatoren. Deze maand kwam de denktank flink in actie tegen het voornemen van de Staat Oregon om de tabaksleeftijd te verhogen. Achteraf blijkt dat Paul Rainey, die de fondsen van de denktank beheert, een tweelingbroer heeft die voor tabaksgigant Reynolds werkt.
Lees meer bij True Viral News

Nieuw-Zeeland: Ministerie onderzoekt reclame voor heatstick
Het ministerie voor Volksgezondheid onderzoekt of Philip Morris de reclamewetgeving voor tabaksproducten overtreedt met haar campagne rond de heatstick. De tabaksgigant probeert voet aan de grond te krijgen in Nieuw-Zeeland om haar naar eigen zeggen minder schadelijke product aan de man te kunnen brengen en houdt demonstratie-avonden waarvoor mensen uitgenodigd moeten worden om binnen te mogen komen. Dat gaat mogelijk al tegen de wetgeving in.
Lees meer bij Stuff.

Ierland: Plain packaging ingevoerd per september
Vanaf 30 september moeten tabaksfabrikanten hun producten verplicht in gestandaardiseerde verpakkingen mét afschrikwekkende plaatjes gaan verkopen. Er mogen dus ook geen merkuitingen meer op de pakjes komen te staan. Fabrikanten hebben nog even de tijd om de maatregel volledig in te voeren. Bovendien mag de oude voorraad van niet gestandaardiseerde pakjes na 30 september nog een jaar lang verkocht blijven worden.
Lees meer bij The Independent.

Botswana: Overheid voert nieuwe antirookmaatregelen in
De overheid van het Afrikaanse land Botswana gaat nieuwe wetten invoeren die haar inwoners verder moeten beschermen tegen de gevaren van roken. Het land wil ook tegemoet komen aan het internationale FCTC-verdrag. Op dit moment rookt 19,3% van de bevolking en dat moet naar beneden, vindt de overheid.
Lees meer bij Mmegi Online.

tags:  buitenland | nieuws