line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 maart 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Arme Amerikaanse buurten hebben meer tabakswinkels / Nieuw-Zeelandse consumenten gevraagd om investeerders in tabak te stoppen / Indonesische president houdt wet op uitbreiding tabaksproductie tegen / Tabaksindustrie overtreedt regels Bangladesh m.b.t. het tonen van afschrikwekkende plaatjes / President Filipijnen vertraagt invoering rookverbod.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Arme buurten hebben meer tabakswinkels
Uit onderzoek van de East Carolina University is gebleken dat arme buurten in Amerika een grotere dichtheid aan verkooppunten voor tabak hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Epidemiology and Community Health. De tabaksindustrie geeft een groot gedeelte van haar reclamebudget uit aan deze winkels. Daardoor is er ook een hogere reclamedichtheid in deze wijken.
Lees meer bij Reuters.

Nieuw-Zeeland: Consumenten gevraagd om investeerders in tabak te stoppen
Tobacco Free Portfolios heeft de bevolking van Nieuw-Zeeland opgeroepen om na te gaan of degenen die hun investeringen of pensioenen beheren, investeren in tabak en hen te vragen daarmee te stoppen. ACM Capital maakte in navolging van anderen al bekend te stoppen met deze investeringen. Maar sommige investeerders blijven vasthouden aan hun winsten uit tabaksbeleggingen.
Lees meer bij de Manawatu Standard

Indonesië: President houdt wet op uitbreiding tabaksproductie tegen
President Joko Widodo heeft een wet tegengehouden die ervoor zou moeten zorgen dat er meer tabak geproduceerd kan gaan worden in Indonesië. De tabaksindustrie is een van de oudste industrieën in het eilandenrijk. Eerder toonden ministers van zowel Landbouw als Werkgelegenheid zich voor de wet, maar de minister voor Volksgezondheid tegen.
Overigens heeft Widodo niet zelf per brief aan het parlement meegedeeld wat zijn beslissing is. Hij heeft zijn ministers gevraagd dat te doen, waarmee volgens gezondheidsexperts alsnog een opening voor lobbyisten is ontstaan om de keuze te beïnvloeden.
Lees meer bij The Asian Correspondent.

Bangladesh: Tabaksindustrie overtreedt regels m.b.t. het tonen van afschrikwekkende plaatjes
Nadat het de tabaksindustrie al was gelukt om de verplichting tot het weergeven van afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen met twee jaar te vertragen, heeft de industrie nu een nieuwe truc bedacht. Ze heeft de schokkende beelden op de onderkant van de verpakkingen laten drukken, waardoor ze niet opvallen.
Lees meer bij BDnews24.

Filipijnen: President vertraagt invoering rookverbod
President Duterte van de Filipijnen weigert zijn handtekening te zetten onder een rookverbod voor de publieke ruimte. Hij wil eerst een aantal dokters consulteren. Deze dokters moeten hem uitleggen waarom dit verbod zo belangrijk is voor de publieke gezondheid.
Lees meer in Gulf News.

tags:  buitenland