line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 maart 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Pensioenfonds Britse parlementariërs belegt in tabak / Hoe een Duits verbod op tabaksreclame door de lobby wordt tegengehouden / De tabaksindustrie stort zich in de Verenigde Staten op start-ups / Australië, het land dat ontdekte dat tabaksontmoediging in de verpakking zit / Minder Britse jongeren roken, blijkt uit onderzoek.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Pensioenfonds parlementariërs belegt in tabak
Britse parlementariërs hebben een eigen pensioenfonds. Uit onderzoek van The Independent blijkt dat het fonds belegt in onder meer tabaksfabrikanten, olieraffinaderijen en bedrijven die eerder door Britse parlementariërs zijn beschuldigd van belastingontduiking.
Lees meer bij The Independent.

Duitsland: Hoe een verbod op tabaksreclame door de lobby wordt tegengehouden
Duitsland is het enige land in de Europese Unie waarin nog steeds reclame gemaakt mag worden voor tabak. Je kunt hier nog altijd posters op zuilen tegenkomen die een bepaald sigarettenmerk van harte aanbevelen. Minister Christian Schmidt wil een reclameverbod invoeren, maar de tabakslobby draait overuren om dat tegen te houden.
Lees meer in Der Spiegel.

Verenigde Staten: De tabaksindustrie stort zich op start-ups
’s Werelds grootste tabaksfabrikant Philip Morris richt zich naast gewone sigaretten nu ook op andere nicotine-producten zoals de iQos. Ook andere tabaksfabrikanten voelen dat het veranderende klimaat voor hun producten een impact op hun core business zal hebben en proberen via innovatie de tijd voor te blijven.
Lees meer bij Bloomberg.

Australië: Het land dat ontdekte dat tabaksontmoediging in de verpakking zit
Australië is de voorloper op het gebied van tabaksontmoediging. Het land pakte als eerste ter wereld de verpakkingen van tabaksproducten aan. Daar zat de gedachte achter dat rokers zich gestigmatiseerd voelden omdat het maatschappelijk steeds minder geaccepteerd werd dat men een sigaret opstak. Hierdoor gingen ze steeds meer leunen op tabaksmerken en zich daarmee identificeren. Merken konden alleen nog hun aantrekkingskracht benadrukken met het uiterlijk van hun sigarettenpakjes. Uit onderzoek is nu gebleken dat roken minder aantrekkelijk is geworden door die mogelijkheid weg te halen.
Lees meer bij Quartz.

Groot-Brittannië: minder jongeren roken, blijkt uit onderzoek
Het aantal jongeren dat rookt in Groot-Brittannië is afgenomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. In 2010 rookte nog 25% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar. In 2015 was dat 20,7%. Ook zegt 70% van de 16-24 jarigen nooit te hebben gerookt. Antirook-organisatie ASH noemt dat goed nieuws.
Lees meer bij de BBC.

tags:  buitenland