line

Verslaafde consument houdt waarde tabaksaandelen in crisistijd op peil

dinsdag 05 juli 2016

Sinds aandelenmarkten na de Brexit diep zijn gekelderd, lijken tabaksaandelen een soort beleggingen in goud te zijn, die tegen de trend in blijven stijgen. Maar het goede nieuws zal uiteindelijk toch niet eeuwigdurend blijken.
Door de webreadctie

Advies van CNN Money aan investeerders die zich zorgen maken over de aandelenmarkten: ‘Relax. Neem een glas Scotch. En een sigaret.’ Of beter nog: ‘Investeer in de Britse producenten ervan.’ Want die doen het sinds de Brexit, tegen de stroom in, op de beurs juist heel goed. De aandelen van Diageo, producent van Johnnie Walker en Guinness, en British American Tobacco (BAT), maker van Luky Strike, Dunhill en Pall Mall, daalden direct na de beslissing over de Brexit scherp, net als andere aandelen. Maar in tegenstelling tot de aandelen in bijvoorbeeld banken, verzekeraars en aannemers, veerden de aandelen een paar dagen later in BAT en Diageo weer op.

De Londense financiële krant CITY A.M. constateerde hetzelfde met de vaststelling dat tabaksfabrikant Imperial Brands zijn aandelen in de afgelopen vijf dagen 4,2 procent in waarde zag stijgen en BAT zelfs 7,3 procent. De krant registreerde dat ook Altria Group in de VS, moederbedrijf van Philip Morris, de afgelopen week 2 procent in waarde is toegenomen.

Op zoek naar de oorzaken van deze financiële impuls voor de tabaksindustrie sprak CITY A.M. een analist die stelde dat de verslavende werking van sigaretten ervoor zorgt dat tabaksproducenten minder gevoelig zijn voor veranderingen in rijkdom van consumenten. ‘Rokers stoppen zelden omdat ze het zich niet kunnen veroorloven’, zei hij. Tabaksproducenten hebben zelden te lijden onder recessie over verminderde de vraag, is de constatering.

1 miljard rokers

In Westerse landen hebben tabaksfirma’s wel last van steeds strengere regelgeving en teruglopende verkopen, maar die worden volgens de krant ruimschoots gecompenseerd door groeiende markten in ontwikkelingslanden. De schatting is dat er meer rokers dan ooit in de wereld zijn: zo’n 1 miljard. Daarbij komt dat de huidige tabaksgiganten zo’n macht hebben om de prijzen van sigaretten te bepalen, dat nieuwe spelers in de markt geen schijn van kans hebben. Dus ook aan startups zullen zij geen marktaandeel verliezen.

Het enige dat tabaksfirma’s parten kan spelen is als steeds meer beleggers ethische aspecten gaan meewegen in hun beleggingsbeleid. En die ontwikkeling is gaande. Enige tijd geleden besloot de grootste verzekeraar ter wereld, Axa Group, zijn tabaksaandelen af te stoten. Steeds meer pensioenverzekeraars hebben die stap ook gezet, onder meer onder invloed van de Australische oncoloog Bronwyn King die hier al bijna vier jaar campagne voor voert. Alleen Nederlands grootste pensioenfonds ABP moet de stap nog zetten. Jonge investeerders zijn volgens de Washington Post ook steeds vaker geneigd om maatschappelijk verantwoord te beleggen en van beleggingen in alcohol, tabak en wapens af te zien.

Consumptie gaat afnemen

De tabaksfabrikanten reageren op de desinvesteringen door zelf hun aandelen op te kopen en zo de waarde op peil te houden. Op langere termijn zullen de koersen toch gaan dalen, denken beursanalisten, doordat tabaksconsumptie onherroepelijk gaat afnemen. Voortgaande desinvesteringen kunnen ertoe bijdragen dat de positie van tabaksproducenten sneller verzwakt.

tags:  rookverslaving | tabaksinvestering | investering | aandelen