line

RTV Katwijk ontrafelt het tabakscomplot

zaterdag 04 juni 2016

De lokale TV-zender van Katwijk legt in een korte documentaire de werking van het tabakscomplot bloot.
Door de webredactie

Afgaande op de landelijke cijfers telt de gemeente Katwijk 14.000 rokers van wie er 7.000 door ziekte als gevolg van het roken zullen overlijden. Dat is de alarmerende opening van een korte film ‘Het Tabakscomplot’ van RTV Katwijk. De film maakt inzichtelijk hoe het grote geld van de tabaksindustrie de cyclus in stand houdt en zorgt voor continue aanwas van jonge rokers.
De film, gemaakt door Wim Goddyn, laat jonge kinderen aan het woord die vertellen waarom ze niet willen gaan roken. Maar ook jongeren die wel zijn gaan roken en verrast zijn over de vele toevoegingen die sigaretten verslavend maken en oudere, ziek geworden rokers.
Onder verwijzing naar TabakNee belicht de film de tabakslobby waarin de prominente Katwijker Niek-Jan van Kesteren, aftredend directeur van VNO-NCW en Eerste Kamerlid, een belangrijke rol in speelt. Tenslotte komt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, aan het woord met een tirade over de financiële belangen die de tabaksepidemie in stand houden.

 

tags:  tabakslobby | tabaksindustrie