line

Nieuwe truc om tabakswetgeving te omzeilen: cigarillos hebben zelfde samenstelling als sigaretten

donderdag 14 april 2016

Uit onderzoek van het RIVM naar toevoegingen aan tabak blijkt dat dunne sigaartjes die cigarillos worden genoemd bijna dezelfde samenstelling hebben als sigaretten. Toch gelden niet alle aankomende antirookmaatregelen voor deze cigarillos.

Door de webredactie

Sinds 2010 houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij welke toevoegingen er aan tabaksproducten worden gedaan. Begin april stuurde staatssecretaris Van Rijn een eerste overzichtsrapport over 2010-2014 naar de Tweede Kamer waarin een aantal opmerkelijke zaken staan over deze additieven. Zo zijn er in totaal 1.214 toevoegingen aan tabaksproducten aan te wijzen, waaronder suikers en smaakstoffen om de smaak lekkerder te maken, maar ook lijm, kleur- en bindmiddel.

Ook zijn er tussen 2013 en 2014 5 procent meer tabaksproducten op de markt gekomen, waardoor het totaal op 4.212 verschillende producten is gekomen. Het overgrote deel daarvan (80 procent) wordt ingenomen door sigaren, in 2014 waren dat 3.389 verschillende soorten. “Dit aantal is vooral zo hoog omdat er van sigaren verschillende verschijningsvormen zijn, zowel in vorm als in gewicht,” stelt het rapport. Ook wordt iedere verpakkingsvorm geteld als apart tabaksproduct. Sigaren worden zowel per vijf, tien of twintig stuks aangeboden.

Het RIVM merkt op: “Sigaren met een gewicht van minder dan 3 gram (cigarillos en ‘little cigars’) lijken soms sterk op sigaretten, zowel in hun productnaam als in de samenstelling.” Bij dit type sigaren worden smaakstoffen niet alleen in de tabak toegepast, maar ook in het filter. “Dit type sigaren kan op de markt gezet worden als alternatief voor sigaretten, bijvoorbeeld om regelgeving over smaken voor sigaretten te omzeilen,” aldus het RIVM.

Lekkere smaakjes verboden
Een interessante observatie, want inderdaad: 20 mei aanstaande wordt de Tabakswet aangepast en gaan er nieuwe antirookmaatregelen gelden, waarbij lekkere smaakjes in sigaretten en shag verboden worden. Smaaktoevoegingen als vanille, kers en op termijn ook menthol mogen voortaan niet meer in de winkel liggen. Het klopt: tabaksproducten als sigaren en cigarillos worden niet in die nieuwe antirookmaatregelen genoemd.

De reden is dat dit regels zijn die voort zijn gekomen uit de Europese Tabaksproductenrichtlijn, die in 2014 is geratificeerd door alle Europese lidstaten. Deze richtlijn bevat vooral maatregelen die moeten voorkomen dat jongeren met roken beginnen (naast het verbod op lekkere smaakjes moeten er bijvoorbeeld ook grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen komen te staan). Omdat sigaren, pijptabak en cigarillos vooral door ouderen worden gerookt, is ervoor gekozen om deze producten uit te zonderen van de nieuwe regels.

Nu blijkt uit het onderzoek van het RIVM dat sommige cigarillos eigenlijk sigaretten zijn met een andere naam. Ook worden de cigarillos met lekkere smaakjes door dezelfde fabrikanten geproduceerd die de lekker smakende sigaretten maken.

Een pakje cigarillos is ook goedkoper dan een pakjes sigaretten. Hier zijn bijvoorbeeld 20 vanillecigarillo’s voor € 4,60 te koop, tegenover € 6,20 voor vanillesigaretten bij deze webwinkel.

Populaiteit neemt toe
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de populariteit van cigarillos onder jongeren toeneemt. En uit dit onderzoek blijkt dat Amerikanen sigaretten aan het vervangen zijn met goedkopere cigarillos. De ontwikkelingen in Nederland zijn nog niet in kaart gebracht.

Tijdens de behandeling van de nieuwe antirookmaatregelen in de Kamer is er wel afgesproken dat de markt goed gemonitord moet worden. Mocht de verkoop van cigarillos onder jongeren ineens omhoogschieten, dan zou het verbod op lekkere smaakjes ook voor dit tabaksproduct moeten gaan gelden.

tags:  tabaksproductenrichtlijn | smaakstoffen | tabaksproducten | RIVM