line

Ierse Minister hoeft tabaksindustrie niet te ontmoeten

zaterdag 19 september 2015

Tabaksfabrikant Japan Tobacco International is boos op de Ierse minister voor Kinderen en Jeugdzaken, James Reilly. Hij wil hen niet ontmoeten. Inmiddels heeft Reilly publieke steun gekregen van zijn collega's.
Door de webredactie

De Ierse minister voor Kinderen en Jeugdzaken Dr. James Reilly heeft steun gekregen van het Departement voor Publieke Uitgaven vanwege zijn weigering te praten met de tabaksindustrie.

Eerder was tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI) geïrriteerd geraakt omdat ambtenaren van Reilly niet naar hun commentaar op voorgenomen gezondheidsplannen wilden luisteren. Reilly is de drijvende kracht achter de invoering van plain packaging in Ierland, een antirookmaatregel waarbij sigarettenverpakkingen een standaard uiterlijk krijgen zonder merkuitingen. Het doel van die maatregel is tabak minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. JTI probeert die maatregel via de rechter tegen te houden.

De Ierse krant The Herald heeft een klachtbrief ingezien waarin JTI zegt dat het noodzakelijk is dat de overheid met de tabaksindustrie praat als ze regels wil invoeren die op hen van toepassing zijn. Daarbij wijst de tabaksgigant naar de onlangs ingevoerde Ierse Lobbying Act, waarin staat dat geregistreerde lobbyisten beschermd zijn tegen oneerlijke en willekeurige uitsluiting.

Volgens het Departement voor Publieke Uitgaven, dat de Lobbying Act invoerde, mogen vertegenwoordigers van de overheid echter zelf bepalen welke lobbyisten ze te woord staan. Ook houdt deze lobbywet niet in dat iedere lobbyist gegarandeerd toegang tot de overheid zal krijgen.

Artikel 5.3 FCTC

Ontmoetingen tussen tabakslobbyisten en vertegenwoordigers van de overheid zijn sowieso niet toegestaan omdat Ierland het antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie FCTC heeft ondertekend. In dit verdrag staat onder artikel 5.3 dat de tabakslobby geen invloed op gezondheidswetgeving mag uitoefenen en dat de overheid daarom niet met hen mag praten over nieuwe regelgeving.

Ierland doet daarmee niet onder voor andere Europese lidstaten die allemaal dit unieke internationale verdrag hebben ondertekend. Landen blijken echter nog wel eens moeite te hebben met het naleven van het verdrag. In Nederland heeft de Stichting Rookpreventie Jeugd om die reden de Staat gedagvaard: verschillende ministeries, waaronder de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Financiën, bleken wel degelijk ruimte te geven aan de tabakslobby om hun inbreng te geven op antirookvoorstellen.

Bekijk het logboek over het verloop van de dagvaarding hier

tags:  JTI | buitenland | tabaksindustrie