line
marlboro boys4-2

Philip Morris onder het vergrootglas. Bekende en onbekende toppers (deel 4)

donderdag 11 juni 2015

Update: 5 januari 2016

Philip Morris is de producent van 's werelds bekendste sigarettenmerk Marlboro. Wat weten we over deze ook op Nederlandse bodem opererende tabaksgigant? Deel 4 uit de vijfdelige serie over sigarettenfabrikant Philip Morris. Wie staan aan het roer bij Philip Morris in Nederland en zetten zich in voor het hooghouden van de tabakswinsten?
Door de webredactie

Robert Wassenaar

De mededirecteur van Philip Morris Holland, tevens Director Corporate Affairs Benelux bij Philip Morris, is voor de vaste lezers van TabakNee een bekende: Robert Martin Wassenaar, geboren 8 juni 1965 te Amersfoort, stond op nummer acht in de Top 10 Best Betaalde Philip Morris-lobbyisten toen de tabaksfabrikant er alles aan deed om nieuwe Europese antirookwetgeving tegen te houden. De bedragen die de lobbyisten declareerden, kwamen aan het licht in de uitgelekte Philip Morris Files.

Wassenaar komt geregeld voor in de correspondentie tussen ministeries en de tabaksindustrie die TabakNee via de Wet openbaarheid van bestuur kon inzien. In België is Wassenaar plaatsvervangend bestuurslid van VBO (het Verbond van Belgische Ondernemingen), sector sigarettenfabrikanten. Wassenaar studeerde Business Administration aan de School of Economics Utrecht (HEAO) en startte in 1988 bij Philip Morris Holland op de verkoopafdeling in (toen nog) Amstelveen om door te groeien tot top-lobbyist, eerst in Zweden en later heel Scandinavië, om daarna terug te keren naar de lage landen. Meer informatie over deze 'stuurman van Philip Morris' in onze profielengalerij.

Matthijs Oehlen: van top tot teen in de business

Sinds 1 november 2015 heeft Philip Morris Holland er een nieuwe directeur bij. Zijn naam is Matthijs Oehlen, opgegroeid in het zuiden des lands. Hij is ook nog financieel directeur BeNeLux bij Philip Morris International en van top tot teen een business-man.

De basisschool van Matthijs Willem Frans Oehlen, geboren in het Brabantse Deurne op 10 juli 1976, stond in het Zuid-Limburgse Haelen en zijn middelbare school in het schilderachtige Limburgse plaatsje Horn, onder de rook van Roermond. Daarna is het allemaal business wat de klok slaat. Een jaar 'Business Administration' aan de Universiteit van North-Carolina, 'International Business' aan de Universiteit van Tilburg (nu Katholieke Universiteit Brabant) en hij vertrekt van de TIAS in Utrecht met een 'Executive Master in Finance' op zak. Dan is het 2008 en is hij al een rijzende ster bij Philip Morris.

Hij start in de fabriek in Bergen op Zoom in 1999 als 'kosten- en aankoopanalist' en klimt de komende zeven jaar hogerop bij de Marlboro-fabrikant. Het is 2005 wanneer hij na zijn laatste betrekking ('Supervisor Financial Accounting') in Bergen op Zoom naar Antwerpen wordt weggepromoveerd als 'Manager Budgetting & Reporting' van Philip Morris BeNeLux. In 2009 mag hij de BeNeLux verruilen voor Europa, als 'Manager Finance EU Region'. Tweeëneenhalf jaar later mag hij 'Controller Operations Finance PMIM' op zijn visitekaartje laten drukken en in Lausanne (nou ja, in het voorstadje Jouxtens-Mézery) komen wonen. Als hij zich na een korte periode als 'Controller HQ Functions' gewerkt te hebben voor Philip Morris International Management SA in Lausanne, tenslotte 'Director Finance Central Functions' mag noemen, in maart 2015, heeft hij kennelijk de top in Zwitserland bereikt. Want na 8 maanden in deze nieuwe, hoge functie mag hij namelijk weer naar Antwerpen, dit keer als 'Director Finance BeNeLux & BoZ'. Deze Oehlenwapper is vast een kei in fiscale kwesties en dat is fijn voor deze tabaksfirma die volop van Neerlands' gunstige belastingklimaat voor grote multinationale ondernemingen profiteert.

Mathijs Peters: Met stille trom vertrokken

Bezoekers van deze website hebben ook al van Matthijs Peters gehoord die sinds februari 2009 voor PMI werkt en daar, getuige zijn LinkedIn-profiel, de volgende functies bekleedde: 'Director Corporate Affairs the Netherlands' en 'Director EU Affairs/Manager Corporate Affairs NL'. Zelf noemt hij zich een 'outgoing networker'.

Sigarettenlobbyist Peters, die rechten studeerde in Maastricht, was een van de lobbyisten die afspraken probeerden te maken met Europese politici toen de Tabaksproductenrichtlijn werd herzien. Eerder was hij medewerker/politiek adviseur van het CDA in het Brusselse. Hij werkte samen met Esther de Lange (intussen Europarlementariër) en voor Ria Oomen (CDA), zo bevestigden De Lange en Oomen eerder aan TabakNee.  Laatstgenoemde zei: 'Hij was een uitstekende medewerker en ik onderhoud nog steeds een goede relatie met hem.' En Wim van de Camp (ook van het CDA): 'Ik heb meerdere keren met hem gesproken. Mathijs Peters is iemand die wij uit de sociale lobby kennen [...].'

Deze 'outgoing networker' probeerde, vergeefs, toe te treden tot de Raad van Toezicht van Nieuwspoort, de grootste ontmoetingsplek voor politici en journalisten. 11 Juni 2015 ging hij op de radio in discussie met Pauline Dekker, mede-oprichter van Stichting Rookpreventie Jeugd. Peters verkondigde dat er altijd mensen zullen zijn die willen roken. Frits van Dam, secretaris van Stichting Rookpreventie Jeugd, ging eerder met hem in discussie over zijn werk, waarop Peters zei dat hij zichzelf een 'hoogstaand moreel mens' vindt. En: 'Ik kan dit werk prima verantwoorden voor mijzelf en mijn vrienden.' Hij ontkende dat zijn firma een dubbele agenda heeft. 'Als er een stiekeme agenda zou zijn, dan zou ik dat wel weten.' En dan stapt hij, vulde hij aan, per direct op. Hoe lang hij nog blijft? 'I am always interested in hearing about exciting new opportunities. Don't hesitate to contact me!' schrijft hij op zijn LinkedIn.

In september 2015 werd bekend dat Peters met stille trom was vertrokken bij Philip Morris. Het is nog onduidelijk wat hij nu doet.

De politici achter Philip Morris Holland

Philip Morris Holland ziet graag oud-politici als commissaris, vanwege hun uitgebreide netwerk tot en met in Den Haag. TabakNee berichtte al eerder over Jan Kamminga, oud-commissaris van de Koningin en voormalig VVD-partijvoorzitter. Die was, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, tot 1 januari dit jaar commissaris bij Philip Morris. VVD'er Ferry Houterman was daar eerder (2005-2009) commissaris, zoals ook oud-minister van Volksgezondheid Elco Brinkman (CDA), huidig CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. De bekendste commissaris is....

Irene Asscher-Vonk

De moeder van vicepremier Lodewijk Asscher is sinds 24 augustus 2007 commissaris bij Philip Morris Holland. Toen haar commissariaat bij het grote publiek bekend werd, dankzij een profiel dat op deze website verscheen, bleef ze ondanks de negatieve media-aandacht zitten. Zelfs deze column van Youp van 't Hek - 'Voed je moeder eens op, Lodewijk! Word op haar eens net zo boos als op de Marokkaanse clubs die dreigen om niet meer op je te stemmen' - deed haar ogenschijnlijk weinig.

TabakNee vroeg haar eerder hoe deze voorstandster van duurzaam ondernemen zich kan verbinden aan een bedrijf dat, zo zou je kunnen zeggen, 'duurzaam doodt'. 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft onder meer betrekking op de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen,' luidde haar antwoord. 'Daar zet ik mij voor in, ook bij Philip Morris B.V.' Maar vrijwel iedereen is ontslagen in de fabriek in Bergen op Zoom. Wat heeft Asscher daar dan nog te zoeken? Lees hier het profiel van Asscher-Vonk.

Onbekende commissarissen 

Als mevrouw Asscher vergadert, bevindt ze zich in het gezelschap van een man en een vrouw die veel minder bekend zijn. De ene heet Drago Azinovic. De in Mozambique geboren Drago Azinovic is niet alleen commissaris bij Philip Morris Holland maar ook president van de Europese regio voor Philip Morris International. Azinovic heeft hoge posities bekleed binnen het bedrijf, onder meer in Japan. Meer over hem op zijn bio op de Philip Morris Topmanagers-pagina
Asscher's andere collega heet Victoria Shevchuk. Victoria schrijf je eigenlijk als Viktoriya. Deze Russische human resource-manager voor de regio Europa begon in 1997 bij PMI en ook zij stroomde van land naar land door (Oekraïne en Tsjechië) om daarna op het tabakspluche plaats te nemen in Zwitserland, zo blijkt uit haar LinkedIn-profiel.

Update 8 september 2015: Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel heeft Azinovic per 22 juni 2015 plaats gemaakt voor de in Italië geboren Massimo Andolina, die in het dagelijks leven ook Vice President Business Transformation & Operations (EU) bij Philip Morris Internationa isl. In dit filmpje legt hij uit hoe goed PMI bezig is met het terugbrengen van de milieubelasting bij de tabaksproductie. We horen hem echter niets zeggen over de schadelijkheid van tabak voor de volksgezondheid.  

Andere onbekende toppers 

Jan Steneker

Wij hadden ook nog nooit van hem gehoord. Johannes Hubertus Steneker uit Sneek is in vijftien jaar tijd opgeklommen tot mededirecteur bij Philip Morris Holland. Sinds 27 april dit jaar staat hij bovenaan de Hollandse Marlboro-ladder. Steneker studeerde economie aan Tilburg University en volgde een master class aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Volgens zijn LinkedIn-profiel was zijn eerste baantje bij Philip Morris dat van Manager Supply Chain Planning & Systems waarbij hij verantwoordelijk was voor de planning van de productie en de opslag van 90 miljard sigaretten die in de fabriek in Bergen op Zoom voor de hele wereld werden geproduceerd. Daarna wisselde hij een paar keer van positie, kwam te werken voor de Europese en de Roemeense tak van Philip Morris, om vervolgens weer terug te keren naar het Hollandse nest als Director Operations.

Steneker omschrijft zichzelf op zijn profiel als iemand die voor het beste resultaat gaat. Bij Philip Morris betekent dat zoveel mogelijk verslaafden die sigaretten willen en kunnen kopen. Steneker vindt ook dat hij een moedige manager is. Moedig is niet het woord waar wij nou meteen aan denken bij dit giftige product.

Update 8 september 2015: Steneker kan per 1 augustus 2015 een extra directeurschap op zijn naam zetten. Hij is volgens gegevens van de Kamer van Koophandel namelijk ook directeur geworden bij de Zwitserse overkoepelende tak van Philip Morris, genaamd Brands Sàrl.

Sergio Colarusso (de BoZ)

Deze grote onbekende werd per 1 augustus 2012 mede-directeur van bijna alle aan PMI gelieerde bv's in Nederland (van Philip Morris Holland Holdings Bv tot en met Philip Morris Management Services Bv). Colarusso gaat door het leven als Director Finance BeNeLux & Boz bij Philip Morris International, locatie Antwerpen, althans volgens zijn LinkedIn-profiel. De op 18 april 1972 in Zwitserland geboren Frans en Engels sprekende Sergio Colarusso heeft onder andere een Bachelor in de Economie (1996) en een Master in Finance (2002), beide behaald aan de HEC Lausanne-School of Business. Daarna(ast) deed hij nog een extra Executive Training Course(2009) en High Performance Leadership (2011).

Op LinkedIn staat hij in de 'Top 16 Director Finance Benelux profielen'. Maar tot de wereldtop hoort hij (nog) niet, want hij ontbreekt bij het clubje 'global managers' op de website van PMI. Vóórdat hij in 2002 zijn carrière bij PMI begon, heeft Colarusso iets heel anders gedaan: gewerkt bij een biotechnisch bedrijf dat naam heeft gemaakt met de productie van vruchtbaarheidsmedicatie. Toen was hij kennelijk nog pro-life.

Alla (Aleksandrovna) de Jongh-Manouilova

Alla de Jongh's LinkedIn-profiel is zeer summier, om het met een understatement te zeggen. Ze is factory controller' bij Philip Morris International. Maar in de Nederlandse Kamer van Koophandel duikt de in Rusland geboren dame steevast op als mededirecteur in de trits PMI-polder-Bv's. Blijkbaar verkiest ze een anoniem bestaan dat dan bij deze is beëindigd.

Ad Reijnen

Al sinds 1988 – koud twee jaar na zijn afstuderen in de werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven – werkt de in 1961 in Budel (Noord-Brabant) geboren Ad (Jacobus) Reijnen bij Philip Morris. Sinds die tijd heeft hij intern carrière gemaakt, met als 'kers op de taart' (1 september 2014) zijn benoeming als mededirecteur van Philip Morris Holland B.V., gevolgd door die in diverse andere PMI-polder-Bv's. Volgens zijn LinkedIn-profiel is Reijnen sinds september 2014 fabrieksmanager in Bergen op Zoom, aangesteld direct nadat daar 1231 medewerkers van die fabriek op straat zijn komen te staan.Daaraan vooraf was hij, ook in Bergen op Zoom, manager van de afdeling die voor alle PMI-partners in de hele wereld de 'lekkere smaakjes' ontwikkelde.

Volgens een testimonial op zijn LinkedIn is Reijnen zeer georganiseerd en prestatiegericht. Die talenten zet hij graag in voor een fabrikant die winst maakt met nicotineverslaving. En zijn werk is zijn lust en zijn leven: bij 'interests', waar mensen doorgaans hun hobby's vermelden, staat 'maintenance' en 'engineering'. Ad kan er geen genoeg van krijgen!

Update 8 september 2015: Reijnen heeft een extra 'kers op de taart' op zijn cv kunnen zetten. Per 8 december 2014 is hij directeur bij de Zwitserse overkoepelende Philip Morris-tak Brands Sàrl.

Denis Gorkun

Sinds 2005 heeft Denis Gorkun uit Litouwen volgens zijn LinkedIn-profiel elke twee jaar gejobhopt binnen Philip Morris. Hij was General Manager in Panama en Hongarije en is dat nu voor de Benelux. De Kamer van Koophandel meldt dat Gorkun een van de directeuren is van Philip Morris Holland Holding. Op Twitter is Denis Gorkun niet heel actief. Hij lijkt een fan van goeroe Deepak Chopra. Zo retweette hij Chopra's uitspraak 'There is always a danger when someone holding personal beliefs dresses them up with science'. TabakNee vraagt zich af of Gorkun hiermee doelt op de misleidende rapporten van KPMG (de Star- en later Sun-rapporten), in opdracht van onder meer Philip Morris. De Marlboro-fabrikant gebruikt deze misleidende cijfers over tabakssmokkel om hogere accijnzen te voorkomen. 

Uiteraard had TabakNee de nodige vragen aan genoemde medewerkers. Robert Wassenaar stuurde echter een algemene reactie en die staat hier.

Update 8 september 2015: Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat er twee prominente Nederlanders directeur zijn bij Philip Morris Management Services B.V. te Bergen op Zoom:

Peter Snijders

Dit jaar viert Peter Snijders zijn 10-jarige jubileum bij Philip Morris, zo blijkt uit zijn LinkedIn-profiel. We vragen ons af of er een grote slagroomtaart in de vorm van een aangetaste long op hem stond te wachten. Snijders zat volgens dit profiel op de Rijksscholengemeenschap in Bergen op Zoom en studeerde daarna administratie op de Avans Hogeschool Breda. In 2005 begon hij bij de Marlboro-fabrikant als Human Resources manager en is opgeklommen tot een van de directeuren van de Philip Morris Management Services B.V.

Frank Bruijnzeels

De in Woensdrecht geboren Frank Bruijnzeels studeerde in 1996 af op Human Resources aan de Fontys Hogeschool. Vier jaar later liep hij volgens zijn LinkedIn-profiel de Bergen op Zoomse poorten van Philip Morris binnen om zijn talenten in te zetten voor de tabaksfabrikant. Bruijnzeels klom op tot Manager Benefits Projects en tot directeur van Philip Morris Management Services B.V.

Eerdere delen lezen? Klik hier voor deel 1. Hier voor 2. En 3. En het laatste deel 5.

Wilt u lezen over de concurrenten van Philip Morris?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) - deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) - deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) - deel 1

Nog geen abonnee van onze tweewekelijkse nieuwsbrief? Meld u aan op de homepage.

tags:  CDA | tabaksfabrikanten | Philip Morris | tabakslobby