line

Wanda de Kanter bij EenVandaag radio: blanco sigarettenpakjes werken

donderdag 26 maart 2015

Ierland voert in navolging van Australië als eerste Europese land standaardsigarettenverpakkingen (plain packaging) in. Uit onderzoek blijkt dat dit werkt om roken onder jongeren te ontmoedigen. Dat zou ook welkom zijn in Nederland, waar nog elke dag 200 jongeren beginnen met roken. Of het ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden, blijft de vraag omdat de VVD dit dreigt te blokkeren.
Door de webredactie

Het radioprogramma EenVandaag ging op onderzoek uit en sprak met jongeren, met gedragswetenschapper Reint Jan Renes en met longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd.

Over standaardverpakkingen zegt Renes: "Reclameprikkels weghalen werkt heel goed, maar teveel inspelen op angst van mensen kan juist contraproductief werken." Rokende jongeren geven in de uitzending ook aan dat ze zich waarschijnlijk niet zullen laten weerhouden van het kopen van sigaretten door de standaardverpakkingen. Maar ze vertellen ook hoe belangrijk bepaalde merkkeuzes zijn.

Kinderen komen al op jonge leeftijd met tabaksmerken in aanraking, onder meer in de supermarkten, betoogt De Kanter. “Hoezo, geen reclame voor sigaretten? Kijk om je heen, het is overal”, zegt ze. Vooral om het beginnen met roken te ontmoedigen, maakt het daarom wel degelijk verschil als sigaretten in standaardverpakkingen worden aangeboden. Over een spoedige invoering ervan in Nederland is De Kanter echter weinig hoopvol. "Ik maak me grote zorgen omdat liberale partijen als de VVD verslaving verwarren met keuzevrijheid en aan de kant van de tabaksindustrie blijven staan."

Beluister het item hier

tags:  jeugd | plain packaging | Wanda de Kanter | antirookbeleid