line
defensie-en-roken-5

Klacht tegen tabaksbeleid Defensie ingediend door Rookpreventie Jeugd

donderdag 19 maart 2015

De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft maandag 16 maart een klacht ingediend bij het ministerie van Defensie over haar rookbeleid. Dat deed zij via de Nationale Ombudsman. Kern van de klacht: Defensie verzaakt haar zorgplicht. Want op de NAVO-bases zijn sigaretten spotgoedkoop. 
Door de webredactie

WAT VOORAF GING – In de tweede week van juli 2014 publiceerde TabakNee een drieluik getiteld: 'De goedkope sigaretten van defensie'. In deel 1 vertelde beroepsmilitair René (schuilnaam) dat op hoofdkwartieren en onderdelen van de NAVO goedkope, want belastingvrije, sigaretten kunnen worden gekocht en je mag er al roken als je 17 jaar en één dag oud bent. In deel 2 onthulde René dat goedkope sigaretten illegaal worden doorverkocht. In deel 3 ging het over de lobby van de tabaksindustrie voor belastingvrije tabakswaren in het leger.

Er kwam nóg een artikel over hoe het ministerie weigerde ons in contact te brengen met de verantwoordelijke voor de gezondheidszorg in het leger. En in de Tweede Kamer bleef het stil. 'Het is een gevoelig onderwerp,' klonk het in die kringen. De term 'een mijnenveld' viel zowaar.

Klacht

Het ministerie van Defensie is destijds om een uitgebreide reactie gevraagd. Omdat ze een heleboel belangrijke vragen heeft genegeerd, zijn de nog onbeantwoorde vragen verwerkt in een officiële klacht die aanvankelijk bij de Nationale Ombudsman is ingediend. Maar volgens de procedure moet de Stichting Rookpreventie Jeugd eerst bij Defensie aan de bel trekken. En die klacht is nu ingediend, via de Nationale Ombudsman.

Klik hier om de volledige tekst van de klacht in te zien.
De website van EenVandaag kreeg de primeur van dit nieuwsbericht. Klik hier voor het artikel op die site.

tags:  rijksoverheid | rookbemoedigingsbeleid | klacht | accijns