line

Advocaat Phon van den Biesen: "Met tabakslobby mag niet gepolderd worden"

zondag 25 januari 2015

Advocaat Phon van den Biesen heeft namens Stichting Rookpreventie Jeugd de Nederlandse Staat gedagvaard, omdat zij het internationale antitabaksverdrag overtreedt. Van den Biesen heeft een interview gegeven aan het Dagblad van het Noorden. Gisteren is het gepubliceerd. Van den Biesen: "Het recht op gezondheid is een basisvoorwaarde voor andere mensenrechten."
Door de webredactie

Advocaat Phon van den Biesen geeft maandag een Key Note Speech tijdens Global Health Law Groningen. De ontwikkeling en opkomst van gezondheidsrecht is een speerpunt van de Rijksuniversiteit Groningen en de rechtszaak die Stichting Rookpreventie Jeugd aanspant tegen de Staat wegens overtreding van het internationale antirookverdrag FCTC, is daarbij een goed voorbeeld. De Nederlandse overheid mag op basis van dit verdrag dat zij heeft ondertekend, geen contact hebben met de tabaksindustrie als er nieuwe gezondheidsmaatregelen worden gemaakt. Uit verschillende Wob-documenten blijkt dat de Nederlandse overheid dit wel heeft gedaan.

We zetten enkele uitspraken van Van den Biesen in het Dagblad van het Noorden voor u op een rij. Over het belang van gezondheidsrecht, zegt hij: "Gezondheid is zo'n speelbal van commerciële belangen. Normering is hard nodig [...] Het recht op gezondheid is een basisvoorwaarde voor andere mensenrechten."

Over het contact van de overheid met de lobbyisten van de tabaksindustrie zegt Van den Biesen: "Het is een sfeer van ouwe-jongens-krentenbrood. En iedereen weet: het informele circuit is minstens zo belangrijk als het officiële." En: "Ik begrijp het ergens wel. In Nederland zijn we gewend om te polderen. Maar met deze sector mag dat dus gewoon niet meer."

Lees het hele interview in Blendle.

tags:  volksgezondheid | lobbyist | tabakslobby | rechtszaak