line

"In de strijd tegen de tabakslobby is veel geoorloofd"

dinsdag 30 september 2014

Vandaag in De Volkskrant: een ode aan de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, oprichters van Stichting Rookpreventie Jeugd, initiatiefnemer van TabakNee. "Alle artsen in Nederland moeten zich met roken bemoeien, want ze krijgen met de gevolgen te maken."
Door de webredactie

"Doorgaan tot allerlaatste roker" heet het artikel dat vandaag in De Volkskrant staat en twee pagina's beslaat. Het is een lofzang aan longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker en zet de wapenfeiten van het illustere duo op een rij.

Verslaggever Jaap Stam van De Volkskrant roemt hun veelzijdigheid. Van de oprichting van de Stichting Rookpreventie Jeugd tot en met de lancering van de website TabakNee en, recent, de rechtszaak tegen de staat (zie dit artikel op deze site), omdat Nederland het internationale anti-rookverdrag van de WHO schendt. "Stichting Rookpreventie Jeugd daagt de Staat der Nederlanden voor de rechter om een einde te maken aan de structurele, veel te grote invloed van de tabakslobby op het antirookbeleid van de overheid," aldus de krant.

Tussendoor houden de onvermoeibare longartsen talloze lezingen en een performance, zoals het TEDx-optreden "Replacement Smokers".

Rechtvaardig en noodzakelijk

De Kanter en Dekker zien hun gevecht tegen de machtige tabakslobby "als rechtvaardige, noodzakelijke en zeker ook te winnen strijd, waarin veel geoorloofd is," schrijft De Volkskrant. "De twee schuwen grote woorden niet, dat mag inmiddels duidelijk zijn."

Enkele van hun ferme uitspraken tegen de tabakslobby worden geciteerd: "Premier Rutte is een pop aan een touwtje van de tabakslobby. Tabak is een massavernietigingswapen. Als de helft van de gebruikers sterft bij het juiste gebruik, mag je daarvan spreken. En lobbyisten hebben bloed aan hun handen, we hebben het immers wel over death by design."

Minister van de Tabakswerkgevers

De krant refereert aan artikelen op TabakNee. Het profiel van Edith Schippers, "minister van de Tabakswerkgevers" en het artikel over oud-defensieminister Hans Hillen die als senator "vergat" zijn bijbaantje als adviseur van tabaksfirma British American Tobacco op te geven.

Roken draagt bij aan 30 procent van alle kankerdoden. Mede daarom hebben De Kanter en Dekker een boodschap aan hun collegae: "Alle artsen moeten zich met roken bemoeien, want ze krijgen met de gevolgen te maken." Ze vinden de houding nog te laks. "Veel dokters beginnen er niet over. Vinden ze gedoe, willen dat gezeik niet. Zeggen hooguit: 'Rookt u? Moet u niet doen.'"

Emmers vol verdriet

Over hun motivatie: "Elke keer dat een patiënt op het spreekuur bloed ophoest, sterkt dat de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker in hun strijd tegen roken. Hun spreekkamer is dagelijks gevuld met teleurstelling, machteloosheid en verdriet, emmers vol verdriet." Ze "zijn het zat elke dag slecht nieuws te moeten brengen. Deze 'epidemie' moet stoppen, daarom zijn ze ten strijde getrokken."

Ze winden zich op over de industrie die kinderen replacement srmokers noemt ter vervanging van de overleden rokers. En ze zijn ervan overtuigd dat "we over honderd jaar de legale sigaret beschouwen als een van de grootste vergissingen in de geschiedenis."

Fluwelen handschoen

In het artikel komen twee anderen aan het woord. Erik Kapteijns, longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk noemt hun aanpak noodzakelijk. "Een fluwelen handschoen werkt niet, dat is al jaren geprobeerd." Dat zegt ook Monique van Orden, directeur van het Longkanker Informatie Centrum: "De tabaksindustrie en de politiek geven niet thuis, ze staan steeds voor een dichte deur." Ten slotte vermeldt De Volkskrant dat wijlen oud-minister van Volksgezondheid Els Borst een grote fan van ze was.