line

Alzheimerstichtingen nieuwe tegenstander tabakslobby

zaterdag 20 september 2014

Morgen, 21 september 2014, is het Wereld Alzheimer Dag. Die dag doen alle stichtingen tegen Alzheimer in de hele wereld een oproep om te stoppen met roken.
Door de webredactie

Wereld Alzheimer Dag, jaarlijks op 21 september, is een initiatief van de overkoepelende organisatie Alzheimer's Disease International. Op of rond deze dag wordt in heel de wereld aandacht gevraagd voor dementie en de impact ervan voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten.

Dit jaar staat die dag in het teken van preventie van Alzheimer. Concreet: alle Alzheimerstichtingen roepen op om te stoppen met roken, daar roken de kans op dementie vergroot, zoals wordt uitgelegd in het Wereld Alzheimer Rapport 2014, waarin ook andere risicofactoren worden benoemd, zoals hoge bloeddruk en diabetes.

Op deze website verscheen al eerder een artikel over roken en Alzheimer: tabaksfabrikanten hebben onderzoekers betaald om te suggereren dat roken helpt om Alzheimer te voorkomen. Onafhankelijk onderzoek toont echter aan dat roken, zoals gezegd, een risicofactor voor dementie is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 14 procent van alle gevallen van Alzheimer mogelijk worden toegeschreven aan tabaksgebruik.

Stichting Alzheimer Nederland stelt dat het nooit te laat is "om te stoppen. Onderzoek laat zien dat ex-rokers van 65 jaar en ouder hetzelfde lagere risico op dementie hebben als mensen die nooit gerookt hebben. Mensen die blijven roken hebben juist een veel hoger risico op dementie."