line

Rokende popsterren aan de schandpaal in de VS

vrijdag 29 augustus 2014

De nieuwe Amerikaanse antirookcampagne #FinishIt zet grote pop- en filmsterren als Lady Gaga en Rihanna in. Foto's waarop zij roken, worden gepubliceerd. De begeleidende slogan moet duidelijk maken dat ze jongeren het verkeerde voorbeeld geven.
Door de webredactie

"Onbetaalde tabakswoordvoerders" staat er in grote blokletters over de foto's van rokende pop- en filmsterren. Het zijn paparazzikiekjes van wereldsterren als Rihanna, Chris Brown, Lana del Rey, Lady Gaga, Robert Pattinson, Orlando Bloom en Jake Gyllenhaal. Sterren die een jong publiek aanspreken.

In een begeleidend filmpje wordt toelichting gegeven: "Iedere keer als zo'n foto wordt gepubliceerd, krijgt de tabaksindustrie een berg gratis reclame. Ze zijn het nieuwe gezicht van Big Tobacco en ze weten het niet eens. Stop met het gratis reclame maken voor tabak. #FinishIt."

1200 lijkzakken

Antirookcampagne #FinishIt is sinds 24 augustus online en heeft in zo'n vier dagen al meer dan twee miljoen volgers gescoord. De bijbehorende website www.thetruth.com legt uit dat als mensen zien dat beroemdheden roken, ze dat normaal gaan vinden. Die bewering is gebaseerd op een studie van het National Cancer Institute.

Achter deze campagne steekt de American Legacy Foundation. In 2000 startte ze met haar eerste campagne onder de vlag The Truth. In het schokkende filmpje werden 1200 lijkzakken voor de deur van Philip Morris in New York gedumpt. Een zak per dode die dagelijks te betreuren valt ten gevolge van roken.

Bewustwordingsgolf

De huidige campagne hoopt door een nieuwe bewustwordingsgolf ervoor te zorgen dat de generatie jonge rokers, massaal de sigaret uitdrukt en er nooit meer een zal opsteken.Op de website leggen de actievoerders uit dat het niet hun bedoeling is om rokers een schuldgevoel aan te praten, maar de schuld te leggen waar deze hoort: de mensen die verantwoordelijk zijn voor het vervaardigen van een zeer verslavend product dat wereldwijd jaarlijks 6 miljoen mensen het leven kost.
De pop- en filmsterren hebben nog niet op de campagne gereageerd.

Overigens zal TabakNee een dergelijke campagne nooit starten: TabakNee wil geen rokers "bashen", omdat zij slachtoffers zijn van de meedogenloze tabaksindustrie en haar lobbyisten.