line

WHO wil e-sigaret aan banden leggen

donderdag 28 augustus 2014

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot strenge regels voor de e-sigaret, helemaal nu Big Tobacco een steeds grotere greep krijgt op deze markt.
Door de webredactie

Er is nog veel te weinig bekend over de mogelijke schadelijke effecten van elektronische nicotine houdende sigaretten. Daarom wil de WHO dat de marketing, verkoop en het gebruik ervan aan banden wordt gelegd, zo is te lezen in een persverklaring. De zorgen en aanbevelingen van de WHO zijn naar buiten gebracht in een rapport dat in oktober zal worden besproken door de intussen 179 landen die de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) hebben ondertekend, een internationaal tabaksontmoedigingsverdrag.

"Kort en goed laat het WHO-rapport zien dat e-sigaretten en vergelijkbare apparaatjes de volksgezondheid bedreigen," zei Douglas Bettcher van de WHO volgens Reuters tijdens een perspresentatie. Bettcher stelde dat er nog veel te weinig onderzoek is gedaan om te kunnen beweren dat e-sigaretten een adequaat hulpmiddel zijn om rokers te helpen bij het stoppen.

Kankerverwekkende stoffen

Het rapport stelt dat e-sigaretten niet louter waterdamp uitstoten, zoals wordt beweerd, maar ook kankerverwekkende en andere giftige stoffen en daarom schadelijk kunnen zijn voor zowel de roker zelf als zijn omgeving, zie dit eerdere artikel op deze site.

De grootste zorg van de WHO is dat de traditionele tabaksfabrikanten de e-sigaretten gebruiken om nieuwe klanten aan zich te binden, zie dit artikel op de site. Jongeren die experimenteren met de "minder gevaarlijke" e-sigaret raken daardoor verslaafd aan nicotine en zouden gemakkelijk kunnen overstappen naar gewone sigaretten. Dit weekend constateerde De Volkskrant dat de marketing voor e-sigaretten op precies dezelfde wijze als ooit tabaksreclames deden, associaties oproept met stoere mannen, sexy vrouwen en een avontuurlijk leven.

Afspraken

Vooral omdat de grote tabaksfirma's zich in rap tempo via overnames en eigen productontwikkeling meester maken van de wereldwijd explosief groeiende markt voor e-sigaretten, vreest de WHO dat de tabaksindustrie de e-sigaret gaat gebruiken om het tabaksontmoedigingsbeleid van landen te ondermijnen. Vandaar dat de WHO in oktober in Moskou afspraken hoopt te kunnen maken over strenge regulering.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft eerder aangegeven dat hij de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar wil verbieden, maar tot concrete maatregelen is het nog niet gekomen.