line

Tabakslobbyisten scoren in kwaliteitspers

donderdag 21 augustus 2014

Nadat eerst Frans van Drimmelen, voorzitter van het Platform Verkooppunten Tabak, ongestoord zijn lobbyverhaal kon afdraaien in Trouw van 8 augustus, laat vandaag De Volkskrant de belangrijke tabakspromotor Janwillem Burgering zijn waar uitventen.
Door de webredactie

Toevallig publiceerde TabakNee ook vandaag een portret van Burgering. Hij is de directeur van NSO, de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel. De man die moet opkomen voor de kleine sigarettenwinkel loopt warm voor supermarkt en tabaksindustrie, zo begint het profiel van Janwillem Burgering in de lobbyistengalerij dat vandaag is geplaatst..

In het interview in De Volkskrant beklaagt Burgering zich over de te hoge accijnzen op tabak, waardoor mensen tabakswaren over de grens zouden kopen en onze schatkist miljoenen zou mislopen. Op de vraag of Nederlanders misschien minder en goedkoper zijn gaan roken, zegt Burgering: "Cijfers wijzen in een andere richting. Een land als België, met zes miljoen inwoners minder en een veel lagere accijns, heeft inmiddels hogere accijnsopbrengsten dan Nederland."

Kritiekloos

Grenseffecten, het "weglekeffect", is een bekend argument van de tabakssector om accijnsverhoging, het meest probate middel om tabak te ontmoedigen, tegen te houden. Of de cijfers kloppen weten we niet. De gegevens worden namelijk aangeleverd door de tabaksindustrie en vervolgens op accijnslek.nl geplaatst. Dit is een website van NSO waaraan de tabaksindustrie heeft meebetaald.

De Volkskrant-redacteur neemt de uitspraken van Burgering kritiekloos over. Zo geeft de krant een podium aan de tabaksbranche, zoals Trouw onlangs ook deed bij Frans van Drimmelen, zie dit artikel op deze site. Tabakslobbyisten in de kwaliteitspers, een nieuwe trend?

Wilt u weten wat NIET in De Volkskrant stond over Janwillem Burgering? Lees dan zijn profiel: "Janwillem Burgering: geheim agent van de supermarkten".