line

Tabaksboeren willen bij FCTC-vergadering aanschuiven

vrijdag 01 augustus 2014

De internationale organisatie van tabaksboeren, de International Tobacco Growers Association (ITGA), wil aanwezig zijn bij beraadslagingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over tabaksontmoediging. Dat zei ITGA-president François Van der Merwe tijdens een bijeenkomst in Harare, Zimbabwe.
Door de webredactie

In oktober vindt er een conferentie plaats, in Moskou, van alle ondertekenaars van het internationale rookontmoedigingsverdrag, het FCTC-verdrag (Framework Convention on Tobacco Control) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van der Merwe bepleitte dat de ITGA bij die Conference of Parties (CoP) aanwezig is. Hij vindt dat zijn organisatie van tabaksboeren bij deze tweejaarlijkse bijeenkomst aanwezig moet zijn, om op de hoogte te blijven van de plannen van de WHO. "We weten niet wat ze gaan voorstellen. We zijn bezorgd, omdat we niet betrokken zijn," zei hij

Van der Merwe is geen vriend van de WHO. "Wat de Wereldgezondheidsorganisatie probeert te doen via de Framework Convention on Tobacco Control is onzinnig, totaal ondoordacht, onredelijk en het levert bij dat alles geen gezondheidsvoordelen op", zei hij in 2012 in een televisie-interview. In het FCTC-verdrag voorgestelde verbodsbepalingen zouden contraproductief werken, omdat rokers altijd zullen uitwijken naar andere, minder gecontroleerde producten.

Parlementaire enquête

Van der Merwe's voorstel om bij de FCTC-bijeenkomst te mogen aanschuiven is onzinnig. Artikel 5.3 van dat verdrag stelt dat de tabaksindustrie geen enkele invloed op het tabaksontmoedigingsbeleid van de verdragspartners mag hebben. Meepraten, of zelfs aanwezig zijn bij beraadslagingen daarover is daarom uit den boze.

Precies om die reden overweegt de voorman van de Groenen in de Franse senaat, Jean-Vincent Placé, een parlementaire enquête voor te stellen om banden tussen de tabakslobby en het Franse ministerie van Financiën te onderzoeken, zo werd deze week bekend. Het ministerie heeft volgens Placé te vaak beslissingen genomen in het voordeel van de tabaksindustrie. Placé zou na het zomerreces een definitief besluit hierover nemen.

De veronderstelling dat zulke banden bestaan, zou niemand hoeven verbazen. Er is al vaker, ook op deze site, aangetoond dat de tabakslobby, in weerwil van het FCTC-verdrag, bij overheden en parlementariërs invloed probeert uit te oefenen op de tabaksregelgeving.

El Salvador

De WHO verwelkomde vorige week El Salvador als nieuwste lid van het FCTC-verdrag. Het land ratificeerde het verdrag op 21 juli en zal daarom 90 dagen later, op 19 oktober, de 179ste partner in het verdrag worden. Evenzeer verwelkomde de WHO het nieuws dat Finland een actieplan heeft opgesteld om het land in 2040 rookvrij te maken. Tot de maatregelen die daartoe moeten leiden, horen standaardverpakkingen, accijnsverhogingen, uitbreiding van rookvrije zones tot huizen en auto's als daar kinderen aanwezig zijn, verbod op gebruik van e-sigaretten op plaatsen waar gewone sigaretten ook zijn verboden en uitgebreide hulp aan rokers die willen stoppen.