line
alzheimer-2

Tabakslobby houdt Alzheimerpatiënten voor de gek

donderdag 17 juli 2014

Tabaksfabrikanten hebben onderzoekers betaald om te suggereren dat roken helpt om Alzheimer te voorkomen. Onafhankelijk onderzoek toont echter aan dat roken een risicofactor voor dementie is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 14 procent van alle gevallen van Alzheimer mogelijk worden toegeschreven aan tabaksgebruik.
Door Stella Braam

"Rokers zeggen vaak dat ze niet oud willen worden, dat ze in elk geval niet de ziekte van Alzheimer willen krijgen," zegt longarts Wanda de Kanter die rokers bijstaat om te stoppen. Wat die rokers vast niet weten, is dat ze 45 procent meer kans lopen op dementie dan niet-rokers. Sterker, veel nicotineverslaafden geloven juist dat roken zou helpen tegen Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De afgelopen jaren zijn hierover diverse berichten verschenen bijvoorbeeld deze, waarbij Amerikaanse onderzoekers concluderen dat mensen met beginnende dementie baat zouden hebben bij een sigaretje.

Betaald door de industrie

Onlangs maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat zulke onderzoeken betaald blijken te zijn door de tabaksindustrie. Er is bewijs "dat de tabaksindustrie veel epidemiologische studies naar roken en psychiatrische stoornissen heeft beïnvloed." Een systematische beoordeling van onderzoeken "uitgevoerd door onderzoekers zonder banden met de tabaksindustrie, liet een relatie zien tussen huidig rookgedrag en een daarmee verband houdend 45 procent hoger risico op dementie, terwijl onderzoeken door onderzoekers die banden onderhielden met de tabaksindustrie juist een 40 procent lager risico op dementie te zien gaven, kijkend naar een groep mensen die op dat moment rookten."

Conclusies

De WHO liet alle literatuur over roken en dementie onderzoeken. De conclusies luiden: "Roken verhoogt het risico op dementie, en stoppen (met roken) zou het aantal gevallen van dementie wel eens kunnen verminderen." En: "14 Procent van alle gevallen van Alzheimer kan mogelijk worden toegeschreven aan roken." De WHO stelt dat ook meeroken de kans op dementie zou kunnen verhogen.

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het terugbrengen van roken daarom erg belangrijk. "Er is geen medicatie die dementie kan voorkomen, vertragen of genezen. Daarom moeten we ons richten op de preventie van dementie," zegt dr. Shekhar Saxena, directeur van de afdeling Geestelijke gezondheid en verslavingszorg van de WHO.

Roken is nu definitief één van de risicofactoren voor dementie, zoals bijvoorbeeld ook overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gebrek aan lichaamsbeweging en aan (sociale) activiteiten.