line

Oproep aan VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer om afstand te nemen van de tabakslobby

donderdag 03 juli 2014

Vandaag heeft longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, een oproep gestuurd aan de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer. Met het verzoek om bij te dragen aan het tabaksontmoedigingsbeleid en afstand te nemen van de lobby voor tabaksfabrikanten. "Ruim een kwart van de rokers overlijdt aan de gevolgen ervan vóór hun pensioen en kunnen dus niet meer deelnemen aan het arbeidsproces. Daarnaast is roken verantwoordelijk voor een zeer aanzienlijk ziekteverzuim," aldus De Kanter in haar brief.

Ook refereert De Kanter aan het standpunt van VNO-NCW: "Goede gezondheidszorg is van belang voor de kwaliteit van de samenleving en voor de productiviteit in ondernemingen." Daar past een beleid bij dat tabak ontmoedigt, ook in het kader van de arbeidsproductiviteit en gezondheid van werknemers, betoogt zij.

"U zou daarom maatregelen moeten steunen die het tabaksgebruik tegen gaan, zoals 'plain packaging', het reduceren van verkooppunten en het verhogen van de verkoopprijs door middel van accijnzen. Dat zijn allemaal maatregelen waarvan bewezen is dat het de jeugd van het roken kan afhouden.

Het bestuur van de Stichting Rookpreventie Jeugd zou graag met u overleggen over het tabaksbeleid van VNO-NCW. Tevens roepen wij u bij deze op een einde te maken aan de lobby van uw organisatie voor tabak en in plaats daarvan bij te dragen aan het tabaksontmoedigingsbeleid," besluit De Kanter.

Hier volgt de integrale tekst van de brief

Aan:
Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW
Postbus 93002
2509 AA Den Haag

Van:
Stichting Rookpreventie Jeugd
Harmoniehof 65-huis
1071 TD Amsterdam

Amsterdam, 3 juli 2014

Betreft: oproep om lobby voor tabaksfabrikanten te staken en het rookontmoedigingsbeleid te steunen.

Geachte heer De Boer,

Het is nog steeds droevig gesteld met het tabaksgebruik in Nederland. Het aantal rokers daalt nauwelijks. Het aantal vrouwen met longkanker is de laatste tien jaar verdubbeld. Maar liefst 30 procent van alle kankers en recidieven wordt door roken veroorzaakt.

Er is geen enkel ander product op de markt dat een hoger ziekteverzuim, verlies aan arbeidsproductiviteit en vroegtijdig overlijden veroorzaakt dan tabak. Roken is goed voor zo'n 20-duizend doden per jaar in Nederland. Ruim een kwart van de rokers overlijdt aan de gevolgen ervan vóór hun pensioen en kunnen dus niet meer deelnemen aan het arbeidsproces. Daarnaast is roken verantwoordelijk voor een zeer aanzienlijk ziekteverzuim.

Rokers zijn anderhalf maal zo vaak en anderhalf maal zo lang ziek als niet- rokers. En zij verzuimen ook op een andere manier: ze nemen drie weken aan rookpauzes per jaar.

Daarbij hebben zij veel vaker een slechtere conditie en last van chronische ziekten zoals hart- en longfalen. Dat blijkt allemaal uit onderzoek.

Als belangenbehartiger van de tabaksindustrie speelt VNO-NCW een belangrijke rol in het tegenwerken van het tabaksontmoedigingsbeleid. Zie de uitspraken van directeur Niek Jan van Kesteren in Vrij Nederland van 27 juli 2013. In het interview vertelde Van Kesteren dat hij eens in de paar maanden overlegt met alle brancheorganisaties die met tabak te maken hebben, om ze te adviseren over hun strategie.

"We weten dat tabak heel slecht is voor mensen, maar we verdienen er een hoop geld aan," zei hij ook en benadrukte het belang van deze industrie, die jaarlijks een paar miljard euro aan accijnzen oplevert. En: "De Nederlandse staat heeft tabak nodig om zijn begroting rond te krijgen. Daarnaast zorgt deze industrie voor werkgelegenheid."

Het argument dat de tabaksindustrie werkgelegenheid oplevert, is dubieus. Niet alleen omdat Philip Morris in Bergen op Zoom haar poorten sluit (wat tijdens het interview nog niet bekend was) maar ook en vooral omdat dit argument niet bij andere producten geldt. We verbieden E-books en I Tunes toch ook niet, terwijl boekwinkels en Cd-winkels zich amper staande kunnen houden, dan wel failliet gaan.
Of neem de IT-sector. Die levert ook werkloosheid op, maar niemand zegt: "Verbied de IT." Waarom zou dit argument voor tabak, het meest dodelijke consumentenproduct ooit, dan ook niet opgaan nu er zo ontzettend veel wetenschappelijk bewijs is over verslaving en de gevolgen ervan.

Verschillende grote brancheorganisaties in de gezondheidssector, die ook lid zijn van de werkgeversorganisatie, lieten in reactie op het Vrij Nederland - artikel weten faliekant tegen het lobbybeleid van VNO-NCW te zijn, omdat dit haaks staat op hun eigen beleid. Zo zegt bijvoorbeeld André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland op de website TabakNee: "Zorgverzekeraars ondersteunen tal van programma's en acties tegen het roken. Lobby voor tabaksindustrie (om antirookmaatregelen tegen te houden) vinden zij dan ook ongewenst. Zorgverzekeraars Nederland neemt daarom nadrukkelijk afstand van de lijn van VNO-NCW op dit punt en zal dit standpunt ook overbrengen aan het bestuur van VNO-NCW."

Wij realiseren ons dat u bij uw aantreden overspoeld zult zijn met brieven vol goede raad wat u in uw zittingsperiode als voorzitter het beste kunt doen. Toch vragen wij u vriendelijk om tijdens uw komende zittingsperiode als voorzitter van VNO-NCW te beseffen wat tabaksgebruik in Nederland jaarlijks teweeg brengt, ruim 20.000 doden en een veelvoud aan mensen die zeer ernstige ziekten hebben zoals COPD en hartfalen.

Wij denken dat het ongepast is als VNO-NCW doorgaat met lobbyen voor de tabaksindustrie. We hopen dat u het met ons eens bent dat de opmerkingen en visie van de heer Van Kesteren niet stroken met die van uw organisatie. Het standpunt van uw organisatie is: "Goede gezondheidszorg is van belang voor de kwaliteit van de samenleving en voor de productiviteit in ondernemingen." Daar past een beleid bij dat tabak ontmoedigt, ook in het kader van de arbeidsproductiviteit en gezondheid van werknemers.

U zou daarom maatregelen moeten steunen die het tabaksgebruik tegen gaan, zoals 'plain packaging', het reduceren van verkooppunten en het verhogen van de verkoopprijs door middel van accijnzen. Dat zijn allemaal maatregelen waarvan bewezen is dat het de jeugd van het roken kan afhouden.

Het bestuur van de Stichting Rookpreventie Jeugd zou graag met u overleggen over het tabaksbeleid van VNO-NCW. Tevens roepen wij u bij deze op een einde te maken aan de lobby van uw organisatie voor tabak en in plaats daarvan bij te dragen aan het tabaksontmoedigingsbeleid.

Met hartelijke groet,

Wanda de Kanter

Longarts Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
Voorzitter Stichting Rookpreventie Jeugd