line

Alle cafés worden rookvrij, ook kleine kroegen

dinsdag 01 juli 2014

In de hele horeca wordt roken verboden, ook in kleine cafés zonder personeel. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten.
Door de webredactie

Ook in het kleine café mag straks niet meer worden gerookt, mogelijk al vanaf 1 januari 2015. Hier heeft een nipte meerderheid van 76 leden van de Tweede Kamer (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) zich vandaag, dinsdag 1 juli, voor uitgesproken; 70 Kamerleden van onder meer VVD, SP en PVV stemden tegen deze verandering in de Tabakswet.

In Nederland zijn zo'n tienduizend cafés, tweeduizend daarvan zijn eenmanszaken die op dit moment van het rookverbod zijn uitgezonderd. De voorstanders van een wetswijziging willen echter helderheid die alleen te bewerkstelligen is als in alle cafés een rookverbod geldt. Met een algeheel verbod, ook in de kleine kroegen, is de wet beter te handhaven, vinden ze.

Er is alle reden de hele horeca rookvrij te maken, betoogden de voorstanders eind juni tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de wetswijzigingen in de Tabakswet. Er overlijden in Nederland jaarlijks 19.000 mensen omdat ze roken en nog eens tweeduizend overlijdt als gevolg van meeroken.

Rommelen

Er mag op dit moment in eenmanszaakjes worden gerookt wanneer maar één iemand, namelijk de eigenaar, bedient en het oppervlak van de kroeg niet groter is dan zeventig vierkante meter. Diverse cafés rommelen om deze voorwaarden te ontlopen. De handhaving moet beter omdat op dit moment het nalevingspercentage in de hele horeca ongeveer 65 procent bedraagt, of te wel in een derde van de cafés (dus ook nog in veel grote) wordt gerookt en wordt de Tabakswet met voeten getreden.

Die handhaving gaan we verbeteren, beloofde staatssecretaris Van Rijn vorige week tijdens de behandeling van de nieuwe aanpassingen in de Tabakswet. Zo zal het handhavingsteam van de warenautoriteit NVWA worden uitgebreid.

ChristenUnie

De aanpassing van de Tabakswet is het resultaat van een motie van het ChristenUnie-lid Carla Dik - Faber waarin de regering wordt verzocht zorg te dragen voor een 100 procent rookvrije horeca. Staatssecretaris Martin van Rijn hoopt de nieuwe wetgeving zo snel mogelijk door de Eerste Kamer te jassen, zodat de nieuwe maatregel al per 1 januari in werking treedt.

Initiatiefnemer van de motie Kamerlid Dik-Faber zei tijdens de plenaire vergadering vorige week: "Per 1 juli 2008 was begonnen met de rookvrije horeca, maar in het juridisch gesteggel in de vier jaar daarna vonden de kleine horecaondernemers een muizengaatje in de wet en een gewillig oor bij het kabinet-Rutte I. [...] Sinds het aannemen van de motie-Dik-Faber is gelukkig een wetgevingstraject ingeslagen om die uitzondering te schrappen en alsnog een 100% rookvrije horeca te realiseren. De fractie van de ChristenUnie is daar heel blij mee."

De tegenstanders van een volledige rookvrije horeca vinden een verbod voor kleine cafés vergaande betutteling. Ze hebben bovendien medelijden met de eigenaars van kleine kroegen die door een rookverbod klandizie zullen verliezen, zo verwachten ze.