line

Haal die smaakversterkers uit de sigaret

zondag 29 juni 2014

Hé overheid, maak nu toch eens gebruik van de wet en dwing de tabaksindustrie verslavende smaakstoffen uit hun sigaretten te halen, scandeerde de Amerikaanse actiegroep Campaign for Tobacco Free Kids vorige week. Ook in Nederland is deze oproep actueel.
Door Broer Scholtens

Campaign for Tobacco Free Kids is de Amerikaanse zusterorganisatie van de Stichting Rookpreventie Jeugd, die deze website TabakNee beheert. De actiegroep legde de oproep aan de federale gezondheidsinstantie FDA neer in de vorm van een dik wetenschappelijk feitenrapport.

Het overheidsagentschap heeft sinds juni 2009 de beschikking over een wet die ingrijpen mogelijk maakt, maar heeft nog niets gedaan. En dat is des te stuitender nu blijkt dat smaakstoffen die de afgelopen vijftig jaar in toenemende mate zijn toegevoegd, het risico op longkanker en op chronische longziekten hebben verhoogd. Mensen die roken lopen een hoger gezondheidsrisico, blijkt uit cijfers.

Levelinezuur

In het rapport noemt de organisatie enkele stoffen die uit de sigaretten zouden moeten worden gehaald. Zo stopt de tabaksindustrie levelinezuur in sigaretten. Deze stof, die ook in de natuur voorkomt en gemaakt wordt uit houtcellulose, versnelt de nicotineopname en daarmee de verslaving. Toegevoegd ammoniak doet iets vergelijkbaars.

Ook smaakstoffen als chocola en zoethout, die sigarettenrook zoeter en dus aantrekkelijker maken, zouden moeten worden verwijderd, vindt de Amerikaanse actiegroep. Dit geldt ook voor stoffen die de kleinere luchtwegen verder openzetten, zodat het inhaleren van rook minder irritatie opwekt en schadelijke rookdeeltjes dieper in de longen terecht komen. Weg met deze troepstoffen, is de noodkreet van de Amerikaanse actiegroep.

Nederland

Een noodkreet die ook in Nederland wordt gehoord. Zo memoreerde Kamerlid Henk van Gerven van de SP eind juni nog eens tijdens de plenaire behandeling van de Tabakswet, onder meer over het definitief rookvrij maken van alle cafés, ook de eenmanszaken. Van Gerven: "Wie roken echt een slag wil toedienen, moet ervoor zorgen dat jongeren niet meer beginnen met roken. Dat kan door de producenten aan te pakken, bijvoorbeeld door te voorkomen dat het hun langer toegestaan is om voor jongeren aantrekkelijke smaakjes zoals menthol of zelfs chocolade aan sigaretten toe te voegen. Als het goed is, komt de staatssecretaris nog met dergelijke voorstellen bij de implementatie van de (nieuwe) Europese tabaksrichtlijn, maar ik vraag hem nu alvast om de grenzen van deze richtlijn zo veel mogelijk op te zoeken. We mogen tabaksfabrikanten niet langer toestaan om onze jeugd te vergiftigen met hun schadelijke producten."

En ingrijpen is nodig, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. In Nederland overlijden 19.000 mensen per jaar door roken, terwijl er nog eens enkele duizenden mensen overlijden als gevolg van meeroken.