line

VVD laat zich kennen met verzet tegen rookverbod kleine horeca

dinsdag 24 juni 2014

OPINIE

De VVD laat vandaag weten een algeheel rookverbod voor alle horeca niet te steunen, omdat het controleren daarvan ten koste zou gaan van het handhaven van de leeftijdsgrens. De VVD blijft de kern van de tabaksproblematiek ontkennen.

Door Frits van Dam

Vandaag werd bekend dat de VVD de wijziging van de tabakswet om een algeheel rookverbod in de horeca te bewerkstelligen niet zal steunen. De redenering die VVD-Kamerlid Arno Rutte daarbij geeft is al te simplistisch. Sta toe dat er in de kleine cafés zonder personeel gerookt mag worden, stelt hij, dan hoef je ze ook niet te controleren. De controleurs kun je dan inzetten voor het handhaven van het leeftijdsverbod waarop je tabak mag kopen.

De schat. Zoals wij al eerder schreven is de wijze waarop de regering denkt de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van tabak te handhaven lachwekkend. Er zijn in Nederland 60.000 verkooppunten voor tabak en er zijn 45 jongere toezichthouders die in een speciaal opgericht 'tabaksteam' werken. Of ze nu wel of niet de kleine cafés er bij doen, het maakt in de praktijk allemaal niets uit en dat weet Rutte natuurlijk ook wel.

Dan is de SP wat eerlijker die is er zonder smoesjes gewoon voor dat er in de kleine cafés mag worden gerookt. Dat staat onverbloemd in hun partijprogramma. Dat hun woordvoerder op dit dossier Henk van Gerven niet gelukkig is met het standpunt van zijn partij is algemeen bekend.

'Oud debat'

De VVD lijkt maar weinig te begrijpen van de tabaksproblematiek. Heleen Dupuis, lid van de Eerste Kamer voor de VVD en in een vroeger leven hoogleraar medische-ethiek, liet TabakNee weten op een vraag om mee te werken aan een herziening van het VVD-standpunt over tabak:

"Dit is zo'n oud debat; alle argumenten zijn al tien keer over de toonbank gegaan. Dit heeft volgens mij geen zin; nog altijd sta ik op het standpunt dat de voorlichting perfect moet zijn, en de keuzen die mensen uiteindelijk maken hun keuzen zijn (als ze anderen er maar niet meer lastig vallen en voor laten betalen)."

Dat verslaafden maar weinig te kiezen hebben en voorlichting niet echt helpt tegen een verslaving, wil maar niet tot de VVD doordringen. Dat zelfs hun woordvoerder zorg in de Eerste Kamer niets snapt van ernstige verslavingsproblematiek is tekenend voor de incompetentie van de VVD op het tabaksdossier.

Het is maar te hopen dat de partijen die de motie Dik-Faber steunden – waarin wordt gepleit voor een algeheel rookverbod in de horeca, inclusief kleine cafés – niet door de knieën gaan. Als ze bij hun standpunt blijven dan komt dat algeheel rookverbod in de horeca, waarvoor nu een wetswijziging in behandeling is, er uiteindelijk wel. Helaas weet je het met de PvdA nooit zeker: als de VVD wat druk zet, zijn ze zo om en dan kan er in de kleine cafés gewoon door worden gerookt.