line

Op zoek naar het Star-rapport 2013

dinsdag 17 juni 2014

"Onderzoek van KPMG laat zien dat in 2013 meer dan tien procent van de Nederlandse consumptie namaak of illegale sigaretten was." Dat staat in dit artikel op Tankpro.nl, dat toebehoort aan het gelijknamige Vakblad voor Tankstations. Maar waar is dat KPMG-rapport over 2013 dan?
Door de webredactie

In het stukje op Tankpro.nl zeggen de belangenverenigingen van de tabaksdetailhandelaren (NSO) en die van de groothandels (TZN) dat de forse accijnsverhogingen en de sterk gestegen consumentenprijzen de illegale handel en accijnsfraude in sigaretten en shag extra hebben gestimuleerd. Om dat te onderbouwen worden KPMG-gegevens gebruikt. Daar is hij weer: het Star-rapport van KPMG, gefinancierd door Philip Morris en dat eerder al onbetrouwbaar bleek. Het wordt desondanks nog altijd geciteerd. Maar wacht eens, staat daar "2013"? Het laatste Star-rapport ging over 2012. Heeft Philip Morris een nieuw Star-rapport uitgebracht zonder op de trom te slaan?

Vorig jaar was er in april immers een ronkend persbericht over illegale handel gebaseerd op dat Star-onderzoek. De Marlborofabrikant mocht het rapport ook nog komen presenteren op het ministerie van Financiën, zo bleek uit interne documenten die werden verkregen met de Wet openbaarheid van bestuur. Maar een google-zoektocht levert geen nieuw Star-rapport op.

Tip

We sturen Philip Morris een e-mail. Woordvoerder Iro Antoniadou van het PMI-hoofdkwartier in Zwitserland mailt dat het rapport nog niet is uitgebracht. Wanneer komt het eraan? "Ik kan u nog geen exacte datum geven."

We schrijven Tankpro.nl en vragen waar ze aan KPMG-gegevens over 2013 zijn gekomen. Er komt een mail terug met een tip: we kunnen beter contact opnemen met de NSO, de brancheorganisatie voor de tabaks- en gemakswinkels. Die kennen we want daar hebben we pas nog een serie aan gewijd: Postbus 262, het tabakssyndicaat.

De NSO heeft inderdaad een heel artikel op hun website staan waarin diezelfde zin over KPMG-gegevens uit 2013 voorkomt. De NSO mailt snel terug. "Wij zijn niet de bron van dit artikel." En een tip: we kunnen beter contact opnemen met accijnslek.nl.

Tikfout

En inderdaad, op Accijnslek.nl staat exact hetzelfde bericht, met weer die zin over de KPMG-cijfers uit 2013. Accijnslek is een website die door de NSO is opgericht, samen met TZN, de branche-organisatie voor de Tabaks- en Zoetwarengroothandels.

De woordvoerder van Accijnslek is Rob Sebes. Over deze actie en zijn woordvoerder schreven we eerder dit stuk. Wat u moet weten is dat accijnslek tot stand is gekomen met hulp van de tabaksindustrie.

Rob Sebes mailt terug dat hij gaat uitzoeken waar de informatie vandaan komt. En dan volgt er een antwoord: "Kennelijk is er sprake van een tikfout; er had 2012 in plaats van 2013 moeten staan." Sebes gaat dit corrigeren op de website, zo zegt hij. We hebben hem gevraagd er voor de volledigheid bij te zetten dat het Star-rapport onbetrouwbaar is. Maar vooralsnog is dat niet gebeurd.

Eind juni verschijnt het nieuwe rapport van de KPMG dan heus. Klik hier voor het artikel hierover op deze site.