line

Kinderen kunnen shisha-pen winnen op kermis

maandag 09 juni 2014

Kermissen lijken ideale evenementen om de shisha-pen bij kinderen te introduceren.
Door de webredactie

"Het is nu kermis in Deventer en tot mijn woede kunnen kinderen beren met shisha-pennen hengelen en winnen bij de kermiskraam," schrijft een bezoekster aan TabakNee. "De marketing is ongelofelijk brutaal."

De kermis in Deventer is niet de enige kermis waar je shisha-pennen kunt winnen. In het Brabantse Den Dungen is ophef ontstaan over dat kinderen bij een van de kermiskraampjes de shisha-pen kunnen winnen. Dat meldt Omroep Brabant. De shisha-pen is een elektronische sigaret die eruit ziet als een kleurige stift. Hij bevat een vloeistof met fruitsmaak die verdampt wordt en zo kan worden geïnhaleerd.

Gevreesd wordt dat kinderen op deze manier leren dat roken lekker is en verder zullen experimenteren met andere elektronische sigaretten. Ouders van kinderen spraken hun verbazing uit over deze dubieuze prijs. Sommigen, zo blijkt uit het nieuwsitem dat Omroep Brabant maakte, wisten niet wat een shisha-pen was en dachten dat hun kind een viltstift kon winnen.

Uiteindelijk heeft de gemeente Den Dungen een waarschuwing gestuurd aan de kermisexploitant. Helaas bleek uit een test van Omroep Brabant dat kinderen daarna nog steeds gemakkelijk een shisha-pen op de kermis konden verkrijgen. Toen is een tweede waarschuwing de deur uitgegaan. Bij een derde is de kermis niet meer welkom in het dorpje.

E-sigaret

Eerder gebeurde ook zoiets maar dan met een e-sigaret. Op 21 augustus 2013 meldde de Twentsche Courant Tubantia dat de e-sigaret bij Dropkraam De Klanderij in Enschede naast de drop, lolly's en zuurstokken lagen. Eigenaresse Maria Fröhlich liet klanten de veertig smaken die ze in de aanbieding had testen. Fröhlich wilde aanhaken op de rage en "vernieuwend bezig zijn". Ook vond ze de combinatie snoep/e-sigaretten niet vreemd. "Mijn opa Ben runde vroeger deze dropkraam. Hij combineerde toen snoep en drop met de verkoop van horloges en sieraden." Maar de verkoopster zegt niets over het signaal dat ze ermee naar kinderen afgeeft: snoep en roken zijn lekker.

Dat deze voorvallen kunnen plaatsvinden, komt mede doordat de e-sigaret vooralsnog niet gereguleerd is. Regels en richtlijnen voor de verkoop ontbreken. De e-sigaretmarkt is het Wilde Westen voor iedereen die er geld in ziet, zo bleek onlangs uit een onderzoeksverhaal in Vrij Nederland.

Regelgeving

In Brussel zijn in maart nieuwe antirookmaatregelen aangenomen in de Tabaksproductenrichtlijn waarin ook de e-sigaret (dus ook de Shisha-pen) is opgenomen. Lidstaten, waaronder Nederland, hebben tot 2016 de tijd om de maatregelen door te voeren. De e-sigaret zal bij meer dan 20 mg/ml nicotine als medicijn worden aangemerkt, met alle geldende regels. Onder die grens wordt hij als tabaksproduct gezien en mag niet meer aan jongeren onder de 18 worden verkocht.

Tot de richtlijn ook in Nederland is doorgevoerd is het echter makkelijker om kinderen via de fruitsmaken met het ritueel van roken kennis te laten maken. Zoals op de kermis in Den Dungen en Deventer.