line

Campagne Rookalarm heeft vliegende start

dinsdag 03 juni 2014

"Dit zijn de politici die niks doen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Laat ze weten dat jij vindt dat ze de accijns op tabak moeten verhogen, en dat het niet langer overal verkrijgbaar moet zijn. Stuur ze daarom nu een mail of tweet. Of deel de oproep op Facebook."

Op de website www.rookalarm.nl worden kinderen én hun ouders opgeroepen minister Edith Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid en de Tweede Kamerleden Arno Rutte (VVD), Marith Rebel (PvdA), Fleur Agema (PVV), Pia Dijkstra (D66) en Hanke Bruins Slot (CDA) te vragen maatregelen te nemen om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak.

De campagne valt samen met de lancering van de nieuwe, vierde Rookalarm-film, getiteld 'Groep 8 in Den Haag'. Daarin gaan de kinderen uit groep 8, die ook al in de eerdere films van Rookalarm waren te zien, naar politici in Den Haag om hun hulp in te roepen. Daarbij komen ze er achter dat politici wel vinden dat kinderen niet moeten gaan roken, maar feitelijk niets doen om hen daarbij te helpen.

Het staat vast dat een forse verhoging van de accijns op sigaretten en het beperken van de verkoop van tabak tot tabaksspeciaalzaken kinderen er effectief van weerhoudt om te beginnen met roken. De huidige coalitie van VVD en PvdA wil deze maatregelen echter niet nemen en schuift de besluitvorming voor zich uit door zich te verschuilen achter steeds weer nieuwe onderzoeken. Behalve Henk van Gerven van de SP maken ook de Kamerleden met het tabaksbeleid in hun portefeuille zich niet hard voor deze maatregelen.

De campagne begint inmiddels op stoom te raken. Het populaire zangduo Nick & Simon steunt de campagne en twitterde erover naar hun 413.000 volgers. De Rookalarm-film is in vier dagen al ruim 26.000 keer bekeken.

Rookalarm is een initiatief van Stichting Rookpreventie Jeugd en wordt ontwikkeld door Pool World Wide.