line

Jeffrey Wigand: Nederlandse politiek veel te laks met tabaksbeleid

vrijdag 30 mei 2014

Nederlandse politici doen veel te weinig om te zorgen dat kinderen niet beginnen met roken. Dat zegt Jeffrey Wigand, de wereldberoemde klokkenluider van de Amerikaanse tabaksindustrie. In de afgelopen tien jaar is er geen enkele vooruitgang geboekt op dit vlak, stelt Wigand in de nieuwe Rookalarm-film 'Groep 8 in Den Haag'. Rookalarm is een initiatief van de Stichting Rookpreventie Jeugd.

De lancering van de film valt samen met Wereld Niet Roken Dag, morgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept in het kader van deze dag landen op de accijns op tabak te verhogen, omdat dat een maatregel is die werkt. In de film noemt Wigand het argument dat accijnsverhoging smokkel in de hand werkt regelrechte 'onzin'.

Ook vermindering van het aantal verkooppunten is bewezen effectief. Maar in de Tweede Kamer stemden in oktober 2013 slechts 29 van de 150 politici voor het verminderen van de huidige 60.000 verkooppunten in Nederland. Wigand wijst erop dat dezelfde maatregel in Italië, Malta, Noorwegen en Australië aantoonbaar werkt. 'Zou het in Nederland werken? Ik durf te wedden van wel', zegt hij.

Alles bij elkaar genomen concludeerde Wigand tijdens een recent bezoek aan Nederland: 'Het komt erop neer dat Nederlandse politici vinden dat kinderen zelf maar moeten kiezen of ze verslaafd raken aan sigaretten. En dat terwijl er een kans van 50% is dat ze er vroegtijdig aan overlijden.'

Helft Nederland wil hogere accijnzen

Waar politici niks doen, neigt de Nederlander juist naar hogere prijzen en minder verkooppunten. Uit onderzoek dat TNS NIPO in maart in opdracht van KWF Kankerbestrijding heeft uitgevoerd, blijkt dat 52 procent van de Nederlanders het eens is met een accijnsverhoging van € 0,50 cent. Vier jaar geleden was dat nog maar 38 procent. En 46 procent vindt dat tabaksartikelen alleen in tabaksspeciaalzaken verkocht mogen worden, een groei van 10 procent ten opzichte van vier jaar geleden.

Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd, en daarnaast longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis concludeert hieruit: 'De Nederlander wil dat er wordt ingegrepen, maar de politiek blijft achter. Elke dag raken honderd nieuwe kinderen verslaafd aan tabak, en de helft daarvan zal er uiteindelijk aan overlijden. Wij, en met ons de jongeren van Rookalarm, begrijpen niet waarom de overheid naar de pijpen van de tabaksindustrie blijft dansen.'

Kinderen vragen hulp

Een aantal kinderen uit groep 8 doet daarom nu een oproep aan Nederlanders om via de website rookalarm.nl de verantwoordelijke politici een mail, tweet of Facebook-bericht te sturen. Zij vragen mensen te laten merken dat zij ook vinden dat de accijns omhoog moeten en het aantal verkooppunten omlaag.

In de Rookalarm-film is ook te zien dat kinderen bij een advocaat zijn langsgegaan met de vraag of de Nederlandse Staat aangeklaagd kan worden. Na eerder aangeklopt te hebben bij supermarkten, een grote sigarettenfabrikant en politici, zien de kinderen geen andere manier meer om aandacht te krijgen voor hun verzoek: help ons nooit te gaan roken.