line
smartphone-strategie-deel-3-1

Leuke hebbedingetjes - De Smartphone Strategie deel 3

maandag 14 april 2014

Reclame voor tabak is verboden, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen manieren zijn om roken te promoten. Bijvoorbeeld door groothoeklensjes voor populaire smartphones cadeau te geven. Dit is het derde en laatste deel van de serie de Smartphone Strategie.

Door Bas van Lier

In Amerika zijn promotieartikelen voor tabaksmerken onder voorwaarden toegestaan. De merchandising mag alleen worden aangeboden aan mensen boven de 21. Vandaar dat websites als www.marlboro.com en camel.tobaccopleasure.com een registratiecontrole uitvoeren. Maar die is vermoedelijk met een beetje handigheid niet al te moeilijk te omzeilen.

Via de websites zijn kortingsbonnen voor sigaretten te krijgen en ook gratis producten. Soms moeten bezoekers daarvoor eerst een puzzeltje oplossen of een spelletje doen, soms zijn artikelen ook simpelweg aan te vragen zolang de voorraad strekt. In deel 1 van deze serie lieten we al zien dat daar ook hoesjes voor smartphones met het uiterlijk van sigarettenverpakkingen bij horen.

Steaksaus

Een filmpje op YouTube laat zien wat er zoal nog meer gratis bij tabaksfabrikanten te halen valt: aanstekers en een zakasbakje bijvoorbeeld, wat nog wel enige logica heeft. Dartspijltjes, bierpullen en een flessenopener misschien ook. Maar steaksaus, gitaarplectrums of een zonnebril?

Ter promotie van het merk Marlboro Black geeft Philip Morris ook groothoeklensjes voor smartphones cadeau. Toch een cadeautje van zo'n 20 euro. Daar maak je vrienden mee, zullen ze bij de sigarettenfabrikant wel denken. Want elke relatie met tabak en roken ontbreekt ook hier.

Reclameboodschap voor kinderen

Dat vooral jongeren gevoelig zijn voor zo'n attentie zal de afzender helemaal goed uitkomen. En ja, dat sommige ontvangers besluiten hun cadeautje op internet alsnog te gelde te maken, waardoor ook kinderen onder de 18 en waar ook ter wereld, ze kunnen aanschaffen, dat ligt natuurlijk geheel buiten de verantwoordelijkheid van de fabrikant.

Deze korte serie leert hoe sigarettenfabrikanten, terwijl ze zich keurig aan alle wettelijke regels houden, toch hun reclameboodschap onder de aandacht kunnen krijgen bij kinderen die daar ogenschijnlijk door de wet tegen worden beschermd. Allerhande merchandising wordt binnen alle regels verspreid, maar kan, zodra het de consument heeft bereikt een eigen leven gaan leiden.

Klik hier voor deel 1, en hier voor deel 2.