line

Engeland gaat plain packaging voor sigaretten invoeren

donderdag 03 april 2014

Engeland gaat plain packaging voor sigaretten invoeren. Minister van Volksgezondheid Jane Ellison kondigde in het Lagerhuis aan dat de regering binnenkort met een wetsvoorstel zal komen, meldt The Guardian. Volgens Ellison blijkt uit een eerder deze week aangeboden rapport in opdracht van de regering overtuigend dat invoering van standaardverpakkingen voor sigaretten een positieve uitwerking heeft op de volksgezondheid.

Het rapport, opgesteld onder leiding van Sir Cyril Chantler, concludeert in het bijzonder dat door de invoering van plain packaging duizenden kinderen minder zullen beginnen met roken. In het Verenigd Koninkrijk beginnen elke dag 60 kinderen met roken.

De Britse overheid stelde vorige zomer een besluit over de invoering van plain packaging uit, door Chantler opdracht te geven voor nader onderzoek. Dat besluit zorgde voor ophef toen bekend werd dat een campagne-adviseur van premier David Cameron, Lynton Crosby, ook de tabaksindustrie van strategisch advies had voorzien.

Belangrijke stap

Zodra Ellison haar wetsvoorstel rond heeft, volgt nog een consultatieronde waarin belanghebbenden hun reactie kunnen geven. Gezondheidsorganisaties vinden dat laatste onnodig, maar zijn niettemin zeer te spreken over het besluit van de minister.

Directeur Harpal Kumar van Cancer Research UK zei tegen The Guardian: "Het Chantler-rapport ondersteunt een belangrijke stap op weg naar een gezondere toekomst voor de kinderen in het VK. We zijn zeer tevreden dat de regering nu een wetsvoorstel voor de invoering van standaardverpakkingen gaat maken. Dit moet zo snel als mogelijk gebeuren. We hebben de bewijzen en de overweldigende steun van het parlement, de gezondheidswereld en het publiek. Er mag geen tijd meer worden verspild."

Niet logisch

Een woordvoerder van British American Tobacco is minder enthousiast: "Wij zijn teleurgesteld om te horen dat Sir Cyril Chantler concludeert dat plain packaging een effectieve maatregel voor de volksgezondheid zou kunnen zijn, ondanks de erkenning dat 'de nu beschikbare bewijzen beperkingen kennen'. De constatering dat plain packaging een effectieve maatregel is voor de volksgezondheid, gebaseerd op het in Sir Cyril's rapport aangevoerde bewijs, is daarom niet logisch. Wij dringen er bij de regering op aan om naar de data uit Australië te kijken, waar het plain packaging-experiment na een jaar heeft gefaald."

Niets nieuws onder de zon: de tabaksindustrie probeert al geruime tijd en op basis van ondeugdelijk onderzoek aan te tonen dat de invoering van standaardverpakkingen eind 2012 in Australië geen effect heeft op de rookprevalentie. Het argument zal de komende tijd in Engeland nog vaak naar voren worden gebracht, net als de bewering dat plain packaging smokkel van sigaretten in de hand zal werken. Dat laatste argument werd recent nog overtuigend weerlegd door onderzoekers aan de universiteit van Bath.

Recent is de Hartstichting in Nederland een handtekeningenactie begonnen om de regering te overtuigen ook in Nederland plain packaging voor sigaretten in te voeren.