line

Oekraïne en Hongarije hebben beter tabaksbeleid dan Nederland

vrijdag 28 maart 2014

Het Nederlandse tabaksbeleid scoort onvoldoende op een Europese ranglijst die 28 maart is gepubliceerd. De Tobacco Control Scale inventariseert welke maatregelen er zijn genomen om het roken te ontmoedigen en destilleert daaruit een ranglijst, waarop 34 landen met elkaar worden vergeleken. Nummer 1 en 2 zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zelfs de Oekraïne (nummer 10), Hongarije (gestegen van 27 naar 11) en Turkije (nummer 5) doen het beter dan Nederland, dat op de 13e plaats eindigde.

Door de webredactie

De lijst is opgesteld in opdracht van de Association of European Cancer Leagues, waar het Nederlandse KWF deel van uitmaakt. De rangorde wordt samengesteld door een aantal effectieve maatregelen die roken ontmoedigen per land te inventariseren, zoals: wat is de prijs voor tabak? (Hoe duurder, hoe minder ervan wordt verkocht). Zijn er rookverboden in openbare ruimten? (waardoor meeroken wordt verkleind). Wat is het budget voor voorlichting? (Dat helpt bij het denormaliseren en ontmoedigen van tabaksgebruik).

Nederland doet het goed als het om reclameverboden op tabaksproducten gaat. Maar de Nederlandse gezondheidswaarschuwingen krijgen een onvoldoende, net als het ontbreken van publiekscampagnes. Ons budget voor tabaksontmoediging is ook erg laag, vergeleken met de landen die het wél goed doen op de lijst.

Alarmerend onwetend

De vorige keer dat het rapport werd gepresenteerd in 2010, eindigde Nederland ook op een 13e plek. Er kwam bovendien een onderzoek uit waaruit bleek dat Nederlanders "alarmerend" onwetend waren over de gevolgen van meeroken. Daarbij werd de overheid aangemoedigd om meer aan voorlichting te doen. Helaas gebeurde het tegenovergestelde toen minister Schippers als minister van Volksgezondheid aantrad: zij draaide het rookverbod voor de kleine eenmanscafés terug, zette een streep door de subsidie voor de anti-rookorganisatie Stivoro, en stopte de campagnes tegen roken.

Inmiddels heeft staatssecretaris Van Rijn het bijltje van de minister overgenomen. Volgens het Tobacco Control Scale rapport is er een lichtpuntje voor ons land aan te wijzen: "Na een moeilijke tijd voor tabaksbeleid in Nederland, wordt het tabaksbeleid nu sterker ondersteund en geïmplementeerd door de huidige overheid, zoals het herintroduceren van rookvrije cafés in juli 2014."

Het hele rapport kunt u hier terugvinden.