line

Tabaksfabrikanten spendeerden miljoenen aan lobby in New York

zaterdag 15 februari 2014

De gezamenlijke tabaksindustrie heeft tussen 2011 en 2013 meer dan 7 miljoen dollar (ruim 5,1 miljoen euro) uitgegeven aan haar lobby in de Amerikaanse staat New York. Dat blijkt uit een recent rapport.

Door de webredactie

De cijfers staan in een in februari 2014 gepresenteerd rapport van de New York Public Interest Research Group. Volgens dit rapport is er in 2013 het dubbele uitgegeven van wat de industrie in 2012 en 2011 spendeerde. Daarbij bleek dat meer dan de helft van die uitgaven uit de diepe zakken van marktleider Philip Morris zijn gekomen.

Om tot die conclusie te komen analyseerde deze onderzoeksgroep openbaargemaakte overheidsregisters. Deze bevatten zowel de lobbybureaus, de contacten die ze hebben en het geld dat is uitgegeven (zie de Excel-bestanden bij Lobbying Client Discolure).

Nieuw bewijs

Het rapport vormt een nieuw bewijs dat de tabaksindustrie er alles aan doet om zoveel mogelijk mensen aan het roken te houden. De, intussen afgetreden, burgemeester van New York City Michael Bloomberg had namelijk een enorme trits maatregelen voorgesteld om het roken te ontmoedigen. De lobby was tegen deze regelgeving gericht. Tegen New York Daily News zei onderzoeker Blair Horner zelfs dat de lobby specifiek gericht was op het voorstel om de reclamemogelijkheden van de sigarettenfabrikanten in te perken bij de verkooppunten. Een voorstel dat het uiteindelijk niet heeft gehaald. Horner: "Ze oefenen een enorme invloed uit door de gehele staat, op zowel lokaal als staatsniveau."

Andere conclusies uit het rapport

- De tabaksindustrie betaalde een frontgroep genaamd Save our Stores ruim 800.000 dollar voor hun acties. Save our Stores moet officieel de kleine tabakswinkelier vertegenwoordigen en speelde zich vaak in de kijker om tegen de voorstellen van Michael Bloomberg te ageren.

- Het kantoor Nixon Peabody vertegenwoordigde zowel een tabaksfabrikant als het Roswell Park Kanker Instituut.

- De Democraten in New York State hebben de belofte gebroken dat ze geen geld meer zouden aannemen van de tabaksindustrie. Uit de analyse blijkt dat ze dat wél hebben gedaan. Ze accepteerden tussen 2011 en 2013 45.000 dollar voor in de campagnekas.

- De Republikeinen in de New Yorkse senaat zijn de grootste ontvangers van tabaksgelden. Er zijn volgens de analyse tienduizenden dollars naar de senatoren gegaan. Met succes. De Republikeinen zijn degenen die de meeste antirookvoorstellen weten te blokkeren, aldus het rapport.

- Vanaf 2011 werden 27 verschillende lobbybureaus ingehuurd, waarbij kantoor Ostroff, Hiffa & Associates het meest kreeg uitbetaald (meer dan vier ton).

Zie hier het overzicht met de lobbybureaus en de bedragen die ze verdienden:

lobbykantoor