line

Geen neutrale tabaksverpakkingen in Nederland

vrijdag 07 februari 2014

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn wil nog niet aan neutrale tabaksverpakkingen, die in Australië al wel op de markt zijn. Hij vindt dat zo'n maatregel eerst uitvoerig moet worden geëvalueerd, tot en met de effecten op het "intellectuele eigendom" aan toe. Dat liet hij gisteren weten in zijn antwoord op Kamervragen.

Door de webredactie

Plain packaging, oftewel uniforme verpakkingen, gaat een stap verder dan de maatregel die in Europa zal worden ingevoerd: een groot deel van de tabaksverpakkingen bestaat uit gezondheidswaarschuwingen – teksten en foto's – maar de fabrikanten mogen hun mooie logo's en kleurtjes nog gebruiken. Bij plain packaging echter verdwijnen alle kleuren en worden de merknamen in standaardletters afgedrukt.

Ja, Van Rijn kent het onderzoek waaruit blijkt dat plain packaging tot minder tabaksgebruik leidt, zegt hij in zijn antwoord op Kamervragen hierover van SP-Kamerlid Van Gerven. Sigaretten worden minder aantrekkelijk gevonden en rokers zijn meer geneigd te stoppen. Toch trekt dit de staatssecretaris nog niet over de streep. "Een maatregel als 'plain packaging' dient eerst uitvoerig te worden geëvalueerd", laat hij de Kamer per brief weten, "in het bijzonder de effecten op de gezondheid en intellectuele eigendom."

Van Rijn geeft niet aan wanneer hij een evaluatie wel voldoende vindt. En het venijn zit in het effect van plain packaging op "intellectueel eigendom". De tabaksindustrie dreigt wereldwijd met juridische procedures en schadeclaims omdat het merkenrecht zou worden aangetast, ook in Nederland zie dit artikel op TabakNee. Een staatssecretaris van Volksgezondheid zou zich hierdoor niet moeten laten leiden. De minister van Volksgezondheid Reilly in Ierland stelt zich heel anders op. Reilly is niet bang voor de industrie en mogelijke juridische procedures, zie dit artikel op deze site.

Klik hier om de vragen en antwoorden te lezen.