line

Krijgt Van Rijn het tabaksontmoedigingsverdrag eindelijk door?

woensdag 05 februari 2014

In zijn brief van gisteren aan de Tweede Kamer refereert staatssecretaris Martin van Rijn aan het FCTC-verdrag, het tabaksontmoedigingsverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie dat voorschrijft de tabaksbranche weg te houden bij het maken van beleid.

Wat heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn geantwoord op een vraag van de Stichting Tabaks- en Zoetwarengroothandel Nederland (TZN)? Dat wilde de voorzitter van de Tweede Kamer wel eens weten. Gisteren stuurde Van Rijn de brief die hij aan TZN heeft gestuurd. Met een opvallende mededeling aan de Tweede Kamer. Op alle brieven die Van Rijn van de tabaksindustrie ontvangt, stuurt hij reacties maar "er is alleen gecommuniceerd", aldus de staatssecretaris, "over wat al openbaar was aan informatie, gelet op hetgeen artikel 5.3 van het FCTC-verdrag voorschrijft."

Afwachten

Artikel 5.3 van het door Nederland in 2005 ondertekende FCTC-verdrag (tabaksontmoedigingsverdrag) verplicht de overheid bij het vaststellen en uitvoeren van haar nationale tabaksontmoedigingsbeleid maatregelen te nemen om dit beleid te beschermen tegen commerciële en andere gevestigde belangen van de tabaksindustrie. TabakNee en enkele Kamerleden hebben er herhaaldelijk op gewezen dat Nederland zich niet aan dit verdrag houdt. Of Van Rijn bovenstaande zin voor de sier schreef, of dat het menens is, moeten we nog afwachten.