line

De Kanter en Rutgers: stevige maatregelen tegen roken nodig

zaterdag 25 januari 2014

Een pakje sigaretten moet 10 tot 14 euro gaan kosten en het aantal verkooppunten van tabak moet teruggebracht van 60.000 naar 1200. Het is hoog tijd voor echt stevige maatregelen om te voorkomen dat jongeren gaan roken, stellen longarts Wanda de Kanter, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en Michael Rutgers, directeur van het Longfonds vandaag in De Telegraaf.

Drie weken na de jaarwisseling zijn de meeste stoppogingen van rokers alweer gestrand. Van de 4 miljoen rokers in Nederland wil 90% graag stoppen. Jaarlijks ondernemen 900.000 mensen een poging daartoe en driekwart is na een week alweer gezwicht voor een sigaret.

Uit verantwoordelijkheid voor de Volksgezondheid heeft de overheid de plicht maatregelen te nemen om te voorkomen dat elk jaar bijna 20.000 mensen overlijden aan tabaksgerelateerde ziekten, mensen De Kanter en Rutgers. Helemaal nu een recent rapport van het U.S. Department of Health and Human Services blijkt dat roken oorzaak is van veel meer ziekten dan eerder gedacht, zoals lever- en darmkanker en reuma.

De maatregelen die de overheid kan nemen zijn niet ingewikkeld: forse accijnsverhoging, drastisch terugbrengen van het aantal verkooppunten, en sigaretten allemaal in precies dezelfde pakjes met hetzelfde uiterlijk gaan verkopen of er afschrikwekkende plaatjes op afbeelden. De Kanter en Rutgers vinden ook dat onderzocht moet worden of het bij wet verboden kan worden dat tienjarige kinderen roken. Verder moeten ‘perverse’ reclames voor de e-sigaret verboden worden.

“Dit zijn allemaal bewezen effectieve maatregelen om te voorkomen dat de jeugd gaat roken. We weten namelijk precies wat werkt, op basis van ervaringen in het buitenland! En de huidige rokers moet je helpen met stoppen”, stellen de twee in de krant.

In het artikel vertelt De Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis over haar dagelijkse contact met patiënten. “Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich. Want ze zien in dat het door het roken komt. Dan zeg ik: deze longkanker is niet je eigen schuld. Je bent willens en wetens verslaafd gemaakt. De sigaretten zijn zó samengesteld dat je verslaafd raakt. Vooral als je jong bent, gebeurt dat sneller. Ik wil rokers niet bashen, maar helpen.”

Over het huidige overheidsbeleid zijn de beide rookbestrijders duidelijk. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid trekt voor tabakspreventie ongeveer 5 miljoen euro uit. Ter vergelijking: Voor grieppreventie is 56 miljoen euro beschikbaar en voor preventief bevolkingsonderzoek 153 miljoen. En: de overheid strijkt jaarlijks zo’n 2,5 miljard aan accijns op. Met andere woorden: de prioriteiten van dit kabinet liggen duidelijk niet bij tabaksontmoediging.