line

Amerikaanse tabaksindustrie moet leugens bekennen

dinsdag 14 januari 2014

De Amerikaanse tabaksindustrie heeft half januari een fikse juridische nederlaag geleden, waardoor de dag dichterbij is gekomen dat ze in advertenties zal moeten bekennen het publiek grootschalig te hebben voorgelogen. Een harde klap voor de tabakslobby.

Door Broer Scholtens

De tabaksindustrie, onder aanvoering van Philips Morris, heeft het publiek leugens verteld over de gezondheidsschade en het verslavende karakter van nicotine. De industrie moet hiervoor boeten in de vorm van een massale advertentiecampagne op de voorpagina van alle belangrijke Amerikaanse kranten en wel op zondag als die de meeste lezers hebben. De sigarettenindustrie zal ook massaal advertentieruimte op Tv-zenders moeten inkopen om hun leugens publiekelijk te maken, zo oordeelde de federale rechter in Washington DC in een lang slepende zaak die de federale overheid in 1999 aanspande tegen sigarettenbedrijven als Philip Morris. De sigarettenindustrie en de overheid hebben hier overeenstemming over bereikt.

443.000 tabaksdoden per jaar

In hun advertenties zal de sigarettenindustrie moeten bekennen dat er jaarlijks 443.000 Amerikanen overlijden aan het roken van sigaretten en dat dit meer is dan er dood gaan aan aids, aan zelfmoord, aan auto-ongelukken en aan alcohol bij elkaar. De industrie moet in die advertenties, waarvan de teksten na jarenlang gestoei tussen advocaten zijn opgesteld, ook duidelijk maken dat ze hier bewust over hebben gelogen. Ze moeten, ook via hun eigen websites, publiekelijk bekend maken dat ´light´-sigaretten net zo gevaarlijk zijn als gewone sigaretten, dat ze bewust stoffen in sigaretten stoppen die verslaving in de hand werken en dat er nog eens 38-duizend mensen per jaar overlijden aan ongewild meeroken.

Levens gered

De uitspraak van de rechter in Washington was op 10 januari, één dag voor de vijftigste verjaardag van het eerste officiële Amerikaanse overheidsreport over het gevaarlijke karakter van roken, het zogeheten Surgeon General's Report on Smoking and Health dat op 11 januari 1964 verscheen. Dit rapport heeft het leven gered van acht miljoen mensen, zo heeft een onderzoeksgroep van Yale University recentelijk berekend. Ze schreven er begin januari over in een artikel in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift JAMA (Journal of the American Medical Association).

Klik hier om de reactie van gezondheidsorganisaties in de Verenigde Staten te lezen.