line

Chinese partijbonzen mogen niet meer roken

zaterdag 11 januari 2014

Partijfunctionarissen in China mogen vanaf Nieuwjaar niet meer roken in openbare gelegenheden, zo heeft de Communistische Partij van China (CPC) haar leden – 83 miljoen - in een nieuwsbrief laten weten.

Door Broer Scholtens

Roken, vindt de CPC, is slecht voor de volksgezondheid en voor het imago van de partij. Overheidsfunctionarissen moeten het voorbeeld geven en stoppen met roken, staat in de overheidscirculaire. De nieuwe richtlijn is een klap voor de sigarettenindustrie, die deels in handen is van de Chinese regering. De staatskas zal onder de richtlijn te lijden krijgen.

In China roken driehonderd miljoen mensen, ongeveer een kwart van de Chinese bevolking en een derde van het aantal kettingrokers in de wereld. Rokers in China zijn bijna allemaal mannen; maar weinig vrouwen roken. Roken is een onderdeel van de sociale status: wie denkt dat hij belangrijk is en wil laten zien dat hij geld heeft, rookt; wil je daar bij horen dan steek je ook een sigaret op.

Ook China heeft het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondertekend dat streeft naar een aanzienlijke vermindering van het aantal rokers. In het twaalfde vijfjarenplan van China, dat loopt tot 2015, staan veel goede voornemens om die reductie te bewerkstelligen. Zo zijn er inmiddels richtlijnen die het roken in hotels, restaurants en in het openbaar vervoer aan banden leggen. Niet iedereen houdt zich daar echter aan. De WHO heeft de nieuwe maatregel in China inmiddels toegejuicht.