line
alweer miljarden voor tabaksmarketing vs-1

Vorig jaar weer miljarden voor tabaksmarketing in de VS

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 03 november 2023

Tabaksfabrikanten zeggen dat ze een rookvrije wereld willen, maar ondertussen gaven ze in 2022 alleen al in de VS meer dan 8 miljard dollar uit aan de marketing van traditionele tabaksproducten. Verder in Kort buitenlands nieuws: Alternatieve tabaksproducten niet ‘minder schadelijk’ voor luchtwegen / Australische politica in opspraak na bijwonen tabakssymposium / EU-lidstaten boos op Commissie om mogelijk verbod nicotinezakjes / Levensgrote longen in Hull in actie tegen kanker/ Confronterende antirookcampagne in Manchester.

Door de webredactie

Meer dan 8 miljard dollar (omgerekend ruim 7,5 miljard euro) besteedden tabaksfabrikanten in 2022 aan advertenties en de promotie van hun producten in de Verenigde Staten. Dat exorbitante bedrag is iets lager dan dat van het jaar ervoor. Het grootste gedeelte ging op aan kortingen voor tabaksverkopers en -groothandelaren. Dat blijkt uit het Cigarette Report van de Federal Trade Commission (FTC) dat sinds 1967 wordt gemaakt. Het rapport laat ook zien dat het aantal verkochte traditionele sigaretten is afgenomen van 190,2 miljard in 2021 naar 173,5 miljard in 2022. Mentholproducten vormen 36 procent van de markt. Menthol heeft een verkoelende werking, waardoor tabaksrook makkelijker te inhaleren is. Omdat menthol het roken makkelijker maakt, proberen gezondheidsexperts daar regelgeving voor te verkrijgen. De industrie probeert intussen een verbod op menthol te omzeilen met synthetische middelen.
Ook is uit het Smokeless Tobacco Report van de FTC (dat sinds 1987 wordt gemaakt) gebleken dat de omzet voor alternatieve tabaksproducten met 200 miljoen dollar is gestegen naar 4,98 miljard in 2022. Hier maakte menthol de helft van de markt uit. Ook voor alternatieve tabaksproducten trok de industrie de portemonnee om zo veel mogelijk mensen aan advertenties bloot te stellen. Het ging hier om bijna 600 miljoen dollar, een vergelijkbaar bedrag als in 2021.
Lees meer bij de FTC

Alternatieve tabaksproducten niet ‘minder schadelijk’ voor luchtwegen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat e-sigaretten met en zonder nicotine, net als heat-not-burn-producten en traditionele sigaretten, schadelijk zijn voor de luchtwegen. Ze zorgen er alle drie voor dat de luchtwegen niet goed kunnen functioneren, waardoor er meer cardiovasculaire risico’s ontstaan. Sinds er alternatieve tabaksproducten op de markt zijn, claimt de tabaksindustrie dat die minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Dit onderzoek laat zien dat dat niet op waarheid berust.
Lees meer in het European Respiratory Journal

Australische politica in opspraak na bijwonen tabakssymposium

Kezia Purick, een Australisch onafhankelijk parlementslid, is in opspraak geraakt omdat ze deelgenomen heeft aan en heeft gesproken tijdens het Global Tobacco and Nicotine Forum (GTNF) in Seoul. Dit symposium vond in september plaats en is een van de belangrijkste plekken waar tabakslobbyisten netwerken. Het wordt door grote tabaksfabrikanten als British American Tobacco en Imperial en ook e-sigaretfabrikant Juul gesponsord. Eerder raakte de Britse politicus Adam Afriyie al in opspraak omdat hij zich door de industrie had laten fêteren en naar Seoul was afgereisd voor de conferentie.
Het is voor het eerst in tien jaar dat een Australische politica zich op deze manier met de tabakslobby heeft ingelaten. Het land heeft zeer strenge antirookwetgeving en doet er alles aan om roken zo veel mogelijk uit de Australische samenleving te bannen. Het leeft daarbij het internationale kaderverdrag FCTC van de gezondheidsorganisatie zo nauwkeurig mogelijk na. Dat Kezia Purick naar Seoul is afgereisd, is een mogelijke overtreding van dat verdrag, omdat daarin staat dat de overheid de tabaksindustrie op afstand moet houden als ze nieuwe antirookwetgeving maakt (en dat geldt voor alle lagen van de overheid). Purick sprak op de conferentie juist over ‘regulering’. Mogelijk heeft zij de industrie inzicht gegeven in de gedachtegang van de overheid, waardoor tabakslobbyisten nieuwe strategieën kunnen bedenken om alsnog een voet tussen de deur te krijgen. Gevraagd naar commentaar, vond ze de interesse van de krant overdreven. Desalniettemin zou Purick het FCTC-verdrag serieus moeten nemen. Deze week bleek uit een Australische studie dat de promotie van vapes in winkels en op sociale media juist jonge mensen bereikt. De nicotine-industrie zit achter die promotie.
Lees meer bij The Guardian

EU-lidstaten boos op Commissie om mogelijk verbod nicotinezakjes

De Europese Commissie overweegt om nicotinezakjes onder het EU-brede verbod op snus te brengen. Nicotinezakjes zijn een variant op de van oorsprong Zweedse snus, een vorm van tabak die onder de bovenlip wordt gestopt. De nicotinezakjes bevatten geen tabak en vallen daarom niet onder het Europese snus-verbod, waar Zweden overigens als enige lidstaat een uitzondering op heeft. Zo zou er vrij snel en effectief korte metten met de nicotinezakjes gemaakt kunnen worden. De Europese Commissie zou dat tijdens de COP10, een aanstaand internationaal antirookcongres van de WHO, willen bespreken. Op dit congres is de nicotine-industrie niet welkom, maar die probeert er niettemin op alle mogelijke manieren toch binnen te komen in de hoop antirookmaatregelen tegen te kunnen houden of af te zwakken.

Mogelijk heeft de industrie nu een ingang gevonden via een aantal Europese lidstaten. Die zijn in de pen geklommen omdat ze vinden dat de Europese Commissie hen passeert. Het gaat om Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Italië, Roemenië en Slowakije, landen waar de tabaksindustrie een grote aanwezigheid heeft met fabrieken. Ze willen inspraak hebben op een mogelijk verbod op nicotinezakjes en stellen dat de Commissie hen niet de kans heeft gegeven hun mening te uiten en erover te onderhandelen. Of de Europese Commissie iets met het commentaar zal doen, is niet duidelijk. De nood om actie tegen de zakjes te ondernemen is immers hoog. Deze week bleek nog dat nicotinezakjes met zoete smaakjes en de nicotinesterkte van 100 sigaretten onder de aandacht werden gebracht van kinderen op TikTok.
Lees meer bij The Vaping Post

Levensgrote longen in Hull in actie tegen kanker

In het Britse Hull kunnen mensen twee levensgrote longen tegen het lijf lopen die hen moeten wijzen op de gevaren van roken, omdat dat de grootste oorzaak voor longkanker is. De opblaasbare longen zullen de hele maand november in een winkelcentrum te vinden zijn, vanwege Cancer Awareness Month. Uit onderzoek is gebleken dat maar 41 procent van de Britten die al langer dan drie weken hoesten, naar de dokter gaat, terwijl dit een symptoom van longkanker kan zijn. Door mensen daarop te wijzen en het bewustzijn erover te vergroten, trekken ze hopelijk eerder aan de bel. Niet roken of stoppen met roken is daarnaast het beste voor de longen.
Lees meer bij de BBC

Confronterende antirookcampagne in Manchester

Ook de regio Manchester begon een zeer confronterende campagne om het roken tegen te gaan. De campagne ‘What Will You Miss’ op tv, radio en social media waarschuwt inwoners van de regio dat twee op de drie mensen die roken eerder overlijden als ze niet stoppen. Een campagnefilmpje toont een trouwerij, waar de bruid een kaartje van haar vader voorleest die er helaas niet bij kan zijn. Langzaam gaat haar stem over in de naar adem happende stem van haar vader die, zo blijkt, in een ziekenhuisbed aan de zuurstof ligt. In de regio Manchester sterven jaarlijks 5.700 mensen aan ziekten die door het roken zijn veroorzaakt. 150.000 rokers leven in slechte gezondheid en 15.000 mensen kunnen niet werken omdat ze ziek zijn van tabak. “De meeste mensen die roken raken als kind verslaafd en willen er wanhopig mee stoppen”, zegt de arts Matt Evison die aan het hoofd staat van het tabaksontmoedigingsprogramma van Manchester. “Deze nieuwe campagne benadrukt dat mensen die roken niet aan de schade kunnen ontkomen.”
Lees en bekijk meer op Make Smoking History

tags:  pouches | longziekte | FCTC-verdrag | campagne | tabaksreclame | politiek | e-sigaret | tabakslobby | antirookbeleid