line
industrie omzeilt mentholverbod met synthetische variant-1

Tabaksindustrie omzeilt mentholverbod met synthetische variant

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 20 oktober 2023

Onderzoekers vonden in sigaretten van R.J. Reynolds geurloze synthetische varianten voor menthol- en vanillesmaak waarmee de tabaksfabrikant smaakverboden omzeilt. Verder in Kort buitenlands nieuws: FDA verbiedt smaken in e-sigaretten BAT / Brits Kamerlid op kosten van tabaksconferentie naar Seoul / Suriname krijgt orgaan voor tabaksontmoediging / Canada laat nicotinezakjes toe als rookstopproduct.

Door de webredactie

In Californië en Massachusetts omzeilt R.J. Reynolds, onderdeel van British American Tobacco, het verbod op smaaktoevoegingen aan sigaretten met chemische stoffen die een alternatief vormen voor menthol-, vanille- en tropische smaken. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Duke University in Durham (North Carolina) en Yale University in New Haven (Connecticut). In vier van negen onderzochte sigaretvarianten die als ‘non-menthol’ op de markt worden gebracht, vonden de onderzoekers de chemische stof WS-3, die geen kenmerkende mentholgeur afgeeft, maar wel een verkoelend effect heeft in de mond en luchtwegen. De stof activeert de koude/menthol-receptor en het verkoelende effect ervan is zelfs sterker dan van echte menthol, vertelden de onderzoekers aan US News.

Sinds december 2022 geldt er een verbod op mentholsigaretten in Californië en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die de tabakswet handhaaft, heeft een federaal mentholverbod in voorbereiding. De tabaksindustrie heeft op allerlei manieren (lobby, rechtszaken, referenda) geprobeerd het Californische verbod tegen te houden, omdat menthol een fikse afzetmarkt heeft. Het is populair omdat dankzij het verkoelend effect de sigarettenrook makkelijker te inhaleren is. De menthol verdoezelt de scherpte van de rook, wat precies de reden is waarom er een verbod is ingesteld.

De menthol-smaak is vooral populair onder jongeren en zwarte Amerikanen. R.J. Reynolds verkoopt de alternatieven nu in vergelijkbare verpakkingen vergezeld van vergelijkbare marketing als voor de ‘echte’ menthol werd ingezet. Tegelijk vonden de onderzoekers dus ook andere chemische smaakmakers.

“Onze ontdekking van verboden smaken zoals vanille, die een karakteristieke geur en smaak hebben, toont aan dat Big Tobacco de huidige federale regelgeving negeert die de toevoeging van karakteristieke smaken aan sigaretten verbiedt”, stelt een van de auteurs. “Belangrijker nog is dat vanillesmaak erg populair is onder kinderen en jongeren, waardoor het voor hen gemakkelijk wordt om met deze sigaretten te beginnen.”

De onderzoekers roepen de FDA op om effectieve maatregelen te nemen tegen het gebruik van geurloze verkoelende stoffen en smaken waarmee smaakverboden worden omzeild.
Lees meer bij US News

FDA verbiedt smaken in e-sigaretten BAT

De Amerikaanse tabakswaakhond FDA verbood eerder deze week al wel zes varianten van het e-sigaretmerk Vuse Alto van R.J. Reynolds/BAT, waaronder drie met mentholsmaak en drie met een bessensmaak, omdat BAT niet heeft kunnen aantonen wat de toegevoegde waarde voor gebruikers is. BAT heeft gezegd dat verbod bij de rechter aan te gaan vechten. Ondertussen is het verbod juist warm ontvangen door antirookorganisatie The Campaign voor Tobacco-Free Kids, omdat de FDA de jeugd zo beter beschermt tegen een nicotineverslaving.
Lees meer bij Reuters

Brits Kamerlid op kosten van tabaksconferentie naar Seoul

Adam Afriyie, een Brits Kamerlid, is in opspraak geraakt omdat hij spreker was op het Global Tobacco Nicotine Forum (GTNF) in Seoul. Het forum werd onder meer gesponsord door Philip Morris, British American Tobacco en Juul. Afriyie is op kosten van het Forum naar Seoul gevlogen. Daar sprak hij zich uit vóór alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten, terwijl de Britse premier Rishi Sunak er nu alles aan doet om de tabaksepidemie in het Verenigd Koninkrijk te beteugelen en te voorkomen dat jongeren en masse met vapes experimenteren. De regering Sunak maakte juist deze week bekend dat er een brede consultatie komt naar de toegang van jongeren tot vapes en tabaksproducten en hoe daar een eind aan te maken. Afriyie heeft zich echter altijd positief uitgelaten over e-sigaretten.

Het is ook niet de eerste keer dat Afriyie het GTNF bezocht. Vorig jaar is hij ook op kosten van de branche naar de conferentie in Washington D.C. gevlogen. Daar kreeg hij een donatie van meer dan 10.388 pond voor (omgerekend bijna 12.000 euro). Hij is eerder in opspraak geraakt, toen bekend werd dat zijn vrouw aandelen in een e-sigaretfabrikant bezat. Aandelen die ze overigens nog steeds bezit. Door zich te laten fêteren door de tabaksbranche en zich onder tabakslobbyisten op een conferentie te begeven, overtreedt Afriyie het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin artikel 5.3 bepaalt dat alle lagen van de overheid de industrie op afstand moeten houden. Het Verenigd Koninkrijk heeft dat verdrag ook ondertekend.
Lees meer bij Democracy for Sale

Suriname krijgt orgaan voor tabaksontmoediging

Toen Suriname in 2013 de Tabakswet aanpaste, werd daarin opgenomen dat er een apart orgaan voor tabaksontmoediging moest komen (artikel 19). Nu, tien jaar later, zijn de eerste stappen gezet om dat orgaan – het Nationaal Coördinatie Mechanisme (NCM) – daadwerkelijk op te richten. De opzet werd besproken tijdens een bijeenkomst met de Pan American Health Organization en het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Ook afgevaardigden van andere ministeries waren aanwezig. Daarnaast waren ook de deken van districtscommissarissen, de Nationale Anti-drugs Raad en het Openbaar Ministerie bij de bijeenkomst. De richtlijnen van het internationale antirookverdrag FCTC zullen leidend zijn om roken in Suriname verder tegen te gaan. In 2020 werd Suriname al geselecteerd voor deelname aan het WHO-FCTC2030 project, wat inhoudt dat het land technische en financiële ondersteuning krijgt voor betere handhaving en naleving van de Tabakswet.
Lees meer bij Culturu

Canada laat nicotinezakjes toe als rookstopproduct

Health Canada heeft een merk nicotinezakjes toegelaten tot de markt. Zonnic, heet het en het wordt door het Zweedse Nicoventures, een dochteronderneming van Imperial Tobacco Canada (dat weer onderdeel is van British American Tobacco), op de markt gebracht. Zonnic wordt verkocht als rookstopproduct en moet volwassenen gaan helpen met het stoppen met roken. Behalve nicotinezakjes brengt Zonnic ook een nicotineverstuiver op de markt. Beide producten zijn bedoeld om nicotineverslaafden van hun verslaving af te helpen, maar onder andere in Nederland is gebleken dat nicotinezakjes juist populair zijn bij jongeren om hun verslaving in stand te houden op plekken waar dat met vapes of sigaretten niet kan.
Lees meer bij Newswire

tags:  vape-lobby | nicotineverslaving | pouches | smaakjesverbod | rookstophulp | FCTC-verdrag | FDA | smaakstoffen | BAT | tabakslobby | tabaksontmoediging