line

NVWA onderzoekt app Cigarette

donderdag 12 december 2013

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen aan een onderzoek naar de App Cigarette. Dit heeft zij zojuist aan TabakNee laten weten.

De app Cigarette, voor rookverslaafden met een iPhone of iPad of met een androïd-apparaat, weet overal het dichtstbijzijnde geopende verkooppunt te vinden. Gisteren berichtte TabakNee dat de App Cigarette waarschijnlijk in opdracht van de tabaksindustrie is geproduceerd - en zei de NVWA toe te kijken of deze app in strijd met het reclameverbod voor tabak is.

Daar is nog even tijd voor nodig, zegt persvoorlichter Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Dit is namelijk een nieuw fenomeen en daar moeten we goed naar kijken."

Per e-mail licht hij toe: "Ook collectieve reclame voor tabaksproducten is verboden (niet alleen aan merken gekoppelde reclame). Deze app zal in dit licht beoordeeld moeten worden." Hij verwijst alvast naar het dossier met regelgeving op de website van de NVWA.

Reclame en sponsoring van tabaksproducten is sinds 7 november 2002 verboden. Dit om te voorkomen dat jongeren en andere niet-rokers aangezet worden om (weer) te gaan roken. Als de app tot verboden reclame wordt verklaard, moet deze van de markt. Zo niet, dan riskeert de opdrachtgever, gesteld dat die uit de kringen van de tabaksindustrie komt, een boete die kan oplopen van € 45.000 tot € 450.000. Wat je noemt een dure app.