line

Belgische regering wil uitstalverbod tabak

vrijdag 15 november 2013

De Belgische regering overweegt tabaksverkoop uit supermarkten te verbannen en overige winkels te verbieden tabaksproducten zichtbaar te koop aan te bieden. Tegelijk moet de leeftijdsgrens voor verkoop van tabak omhoog van 16 naar 18 jaar. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Belgische minister voor Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

De krant Het Laatste Nieuws meldde dat in de plannen naast een verbod op sigarettenautomaten, ook de verkoop van tabak in nachtwinkels en in winkels met een oppervlakte vanaf 400 m² verboden wordt. Tabak mag alleen nog worden verkocht in tabaks- en krantenwinkels, kleine buurtwinkels en bij benzinestations. Bij die verkooppunten moet de rookwaar wel "aan het zicht van de consument onttrokken worden", zo citeert de krant het plan.

Werkgroep

De strengere tabaksregels zouden zijn ingegeven door een stagnerende daling van het aantal rokers in België, terwijl roken ook onder jongeren populair blijft. Twee jaar geleden voerde België een algemeen rookverbod voor openbare ruimtes inclusief horeca in. Dat verbod wordt overigens in bijna een kwart van de cafés stelselmatig overtreden.

De Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid wil niet reageren op de berichten, anders dan met de constatering dat het slechts gaat om voorstellen die nog in een werkgroep van ambtenaren en externe experts besproken moeten worden.

De industrielobby liet echter direct van zich horen. Distributiefederatie Comeos reageerde gestoken: "De oppervlakte van het verkooppunt als criterium nemen, is pure discriminatie."

Boos

Het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen, dat opkomt voor de kleinere winkeliers, is vooral boos over het voorgenomen uitstalverbod. "Het is een regelrechte schande die bepaalde winkels zoals buurtwinkels, benzinestations en krantenwinkels rechtstreeks treft. Het wordt een bloedbad", stelde voorzitter Christine Mattheeuws. "In tijden van economische onzekerheid knijpt de minister zo twee sectoren helemaal dood en zorgt ze voor een pak extra, voornamelijk laaggeschoolde werklozen."

Volgens Mattheeuws zal het uitstalverbod tabak als 'verboden vrucht' alleen maar populairder maken onder jongeren. Ook het argument van de toenemende kans op illegale verkoop werd alweer gehoord.

Hoe succesvol de lobby zal zijn, moet blijken als op termijn de definitieve plannen gepresenteerd zullen worden.