line

Eerste Kamer akkoord met leeftijdsgrens tabaksverkoop naar 18 jaar

woensdag 13 november 2013

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn om de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar. De maatregel gaat 1 januari 2014 in. Met deze wetswijziging wil het kabinet het aantal jonge rokers terugdringen. Na het 18e levensjaar maken veel minder mensen de keuze om te gaan roken. Door de verkoop van tabak te verbieden aan iedereen onder de 18 wordt de kans kleiner dat mensen überhaupt met roken beginnen.

Met deze instemming is er één heldere leeftijdsgrens voor de verkoop van zowel tabak als alcohol. De Kamer heeft namelijk eerder dit jaar besloten om de leeftijdsgrens voor de verkoop en bezit van alcohol ook per 1 januari 2014 te verhogen naar 18 jaar.

De handhaving van de maatregel baart grote zorgen. Want hoe controleer je de naar schatting zestigduizend verkooppunten van tabak met amper veertig controleurs die de overheid daarvoor ter beschikking stelt, en die ook nog het rookverbod in de horeca moeten controleren? Zie dit eerdere nieuwsbericht op deze site.