line

Pensioenfonds zorgverzekeraars zet tabaksindustrie op zwarte lijst

vrijdag 01 november 2013

a

Ook zorgverzekeraars zijn om en beleggen hun pensioengelden niet meer in tabak.

Door Broer Scholtens

Het bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) heeft eind augustus de tabaksindustrie op haar uitsluitingslijstje gezet. Dat bevestigt desgevraagd een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. Sinds begin dit jaar stonden daar al zeven bedrijven op die clustermunitie produceren.

SBZ is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector en daaraan verwante organisaties. Het fonds, met een belegd vermogen van bijna vier miljard euro, beheert de pensioenen van (oud)werknemers van 57 organisaties waaronder zorgverzekeraars en de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Fundamentele discussie

Na een "fundamentele discussie" heeft het bestuur van SBZ besloten de tabaksindustrie op de zwarte lijst te zetten. Het fonds volgt daarmee enkele grote zorggerelateerde pensioenfondsen die eerder dit jaar hun aandelen van tabaksbedrijven de deur uit hebben gedaan zoals het PFZW - wat vermogen betreft het tweede pensioenfonds in Nederland - en de fondsen die pensioenen beheren van huisartsen (SPH) en van medisch specialisten (PMS). Ook zij beleggen niet meer in tabaksaandelen- en obligaties.

De zorgfondsen vormen een uitzondering. De grote Nederlandse pensioenfondsen namelijk, zoals ABP en het metaalfonds PMT, hebben nog steeds drie tot vier miljard euro belegd in tabaksbedrijven en zijn niet van plan hun tabaksaandelen te verkopen, zo ontdekten we eerder, zie dit artikel. ABP en PMT sluiten alleen bommen- en granatenfirma's uit. APB lapt daarmee als fonds voor overheidspersoneel richtlijnen van de WHO aan zijn laars.