line
rookvrije toekomst met pmi -1--1

PMI mag rookvrije toekomst promoten op marketingcongres

maandag 13 juni 2022

UPDATE 13-06-2022
De NIMA Marketing Day, een vakcongres voor marketingprofessionals, biedt donderdag 16 juni een podium aan tabaksfabrikant Philip Morris, die er het sprookje van zijn transitie naar een ‘rookvrije toekomst’ mag komen verkondigen. De Hartstichting is ook van de partij.

Door de webredactie

Opnieuw biedt de Nederlandse marketingwereld een podium aan tabaksfabrikant Philip Morris International (PMI) om zijn ongeloofwaardige verhaal over de ‘transitie naar een rookvrije toekomst’ over het voetlicht te brengen. Komende donderdag 16 juni mag Magali Braet, Head of Consumer Centric Organization van Philip Morris Benelux tijdens de NIMA Marketing Day in Utrecht antwoord geven op de vraag ‘Gaan duurzaamheid en de tabaksindustrie samen?’.

De NIMA Marketing Day is een jaarlijks vakcongres voor marketingprofessionals van het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) en het vakblad Marketing Tribune. In DeFabrique in Utrecht komen zo’n duizend vakgenoten samen om naar in totaal vijftig sprekers te luisteren. Aan het woord komen sprekers van uiteenlopende organisaties: van de gemeente Den Haag tot Giro 555, van Carpetright en Friesland Campina tot Hooghoudt en La Trappe, van Interpolis en ABN Amro tot Mediahuis (uitgever van De Telegraaf, de tabakskrant van Nederland) tot YouTube.

Het Grote Jongerenonderzoek

Het programma van de dag bestaat uit een aantal parallelsessies in verschillende zalen. MediaTest en Mediahuis presenteren ’s ochtends in een van de zalen Het Grote Jongerenonderzoek 2022, dat onderzocht hoe jongeren denken over onderwerpen als gezondheid, mobiliteit, duurzaamheid en financiën en hoe hun mediagebruik eruitziet. “Essentiële kennis voor wie relevant wil blijven voor de volgende generatie”, aldus de aankondiging. Tabaksfirma’s zullen hier op de eerste rij zitten.

Iets later in een andere zaal staan Erzsi Eleveld en Rick Boersen van onderzoeksbureau Kantar op het podium. Nadat TabakNee in juni vorig jaar aan de kaak stelde dat Kantar zowel voor de tabaksindustrie als voor de antirookcoalitie Gezondheidsfondsen voor Rookvrij werkzaam was, beloofde het bureau een maand later voortaan geen opdrachten van de tabaksindustrie meer aan te nemen. Op de NIMA Marketing Day vertellen Eleveld en Boersen de aanwezige marketeers welke snaar zij bij de consument moeten raken om als merk geloofwaardig over te komen als het om duurzaamheid gaat.

PMI en Hartstichting op één podium

Magali Braet van PMI komt in de middag aan het woord over de transformatie van het bedrijf, die volgens de aankondiging “gestoeld is op het zo snel mogelijk vervangen van sigaretten en shag door betere keuzes voor volwassen consumenten.” Het ontwapenende gezicht van Braet op de bijgevoegde foto ondersteunt de hartelijke uitnodiging voor haar presentatie: “Onze toekomstvisie is duidelijk: wij richten ons op een rookvrije toekomst en willen uiteindelijk volledig stoppen met de verkoop van sigaretten. Benieuwd hoe we dit aanpakken? Kom langs & wij zijn benieuwd naar jouw visie!”

Meermaals heeft TabakNee inmiddels aangetoond dat de rookvrije toekomst van PMI een fantastisch sprookje is. Dat het PMI erom gaat jongeren zo vroeg mogelijk verslaafd te maken aan nicotine zal in Braets verhaal onbesproken blijven, maar waarom zou PMI anders geïnteresseerd zijn om in de markt van de nicotinepouches te stappen? In het PMI-verhaal ligt de nadruk op de veronderstelde verminderde schadelijkheid van alternatieve rookwaren (e-sigaretten, verhitte tabak), terwijl inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat ook deze alternatieven schadelijke stoffen bevatten, waarvan de langetermijneffecten nog allerminst zijn te overzien.

Op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is dat de volgende presentatie op hetzelfde podium van de Hartstichting komt. Fleur de Bruin en Richard Nijkerk komen vertellen hoe de Hartstichting na 2017 de strategie heeft herzien en met een nieuwe positionering van het merk meer impact maakt en meer donaties werft.

Roken is de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor hart- en vaatziekten, meldt de Hartstichting op haar website. “Een roker loopt 2 tot 6 keer zoveel kans op beroertes en coronaire hartziekten, zoals hartinfarct en pijn op de borst, als een niet-roker. Het risico van een roker op verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen), verwijding van de slagaders (aneurysma) en vaatproblemen in de armen, benen of voeten (perifeer vaatlijden) is 2 tot 4 keer zo hoog als dat van een niet-roker.” Jaarlijks sterven 3.000 mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte, veroorzaakt door roken.

Reactie Hartstichting

De Hartstichting reageerde op het nieuws met dit statement: “Het is onacceptabel dat de tabaksindustrie een podium krijgt tijdens dit congres. De ‘duurzame transitie’ waarover Philip Morris spreekt, is gericht op het vervangen van sigaretten en shag door alternatieve rookproducten. Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien, vrij van blootstelling aan tabaksrook en vrij van de verleiding om te gaan roken. De Hartstichting heeft NIMA aangesproken op haar verantwoordelijkheid en dringt aan op een aanpassing van het programma.”

PMI geweigerd bij Koffiedik Kijken

Het optreden van Magali Braet van PMI brengt de commotie in herinnering die begin 2021 ontstond toen bleek dat bij het nieuwjaarsevenement van de reclame- en marketingwereld ‘Koffiedik Kijken’ PMI’s Senior Vice President Global Communications Marian Salzman op het programma stond. Koffiedik Kijken is ook een jaarlijks evenement georganiseerd door verschillende brancheorganisaties in samenwerking met Adformatie, het andere vakblad voor de reclame- en marketingsector. De verontwaardiging groeide toen bleek dat PMI sponsor van het reclamefeestje was en een optreden van Salzman als voorwaarde had gesteld. De organisatie besloot na de ophef die was ontstaan direct om Salzman weer af te zeggen.

Protest op LinkedIn

Inmiddels is op LinkedIn een aanzwellend protest tegen het optreden van PMI op het marketingcongres te zien. Filmmaker Bas Welling van WeFilm, onder meer de producent van een film waarin artsen op straat rokers aanspreken en ze alvast een visitekaartje geven voor een mogelijk toekomstig consult, plaatste een oproep aan het adres van NIMA om Magali Braet uit het programma te halen. Daarvoor krijgt hij veel bijval.

UPDATE 13-06-2022

De Hartstichting heeft laten weten dat NIMA gehoor geeft aan de oproep om Philip Morris van het programma van het marketingcongres te halen. “Het is goed dat NIMA haar verantwoordelijkheid neemt en het programma aanpast. Het is onacceptabel dat de tabaksindustrie een podium krijgt tijdens een congres”, aldus directeur Hans Snijder van de Hartstichting.

In de wekelijkse rubriek Film & Reclame van BNR Nieuws Radio besteedde Ruben Cusell van WeFilm aandacht aan de poging van Philip Morris om via de NIMA Marketing Day reclame te maken voor zijn producten. Cusell roept organisaties van dergelijke events op “zich niet te laten verleiden door de mooie praatjes van de tabaksfabrikanten (...). Ze mogen geen reclame meer maken, hebben daardoor hartstikke veel geld om te lobbyen en dat doen ze op superslimme wijze.”

tags:  NIMA | Hartstichting | hart- en vaatziekten | marketing | rookvrij | PMI | jongeren | tabakslobby