line

Tabakslobby verliest terrein in wetenschap

vrijdag 18 oktober 2013

Enkele belangrijke medische bladen publiceren geen studies meer die door de tabaksindustrie zijn betaald. Onder die belangrijke medische bladen bevinden zich het British Medical Journal (BMJ). Dat meldt de krant NRC van gisteren. Lees hier de uitgebreide motivatie van het BMJ om zulk onderzoek niet meer te publiceren.

In plaats van de wetenschappelijke kennis te vergroten, gebruikt de tabaksindustrie "onderzoek om opzettelijk onwetendheid te creëren ten behoeve van hun uiteindelijke doel: het verkopen van dodelijke producten." Dat schreven gisteren de hoofdredacteuren van de bladen British Medical Journal, Thorax, Heart, en BMJ Open.

De Amerikaanse open access-bladen PLOS Medicine, PLOS One en PLOS Biology hebben drie jaar geleden deze stap al gezet. Begin dit jaar ging een ander belangrijk blad, namelijk Tobacco Control, al overstag. In 2000 schreef BMJ nog dat onderzoek weigeren dat gesponsord is door de tabaksindustrie "ondemocratisch" zou zijn. Nu schrijven de hoofdredacteuren: "Uit uitputtend onderzoek gebaseerd op de interne documenten van de tabaksindustrie weten we nu dat deze industrie al decennia probeert onwetendheid en twijfel te creëren."

Klik hier om te lezen hoe wetenschappers worden gebruikt als lobbyinstrument van de tabaksindustrie.