line
flexibele prijzen-1

Tabaksindustrie gebruikt prijs om accijnsverhogingen te dempen

maandag 23 augustus 2021

De tabaksindustrie reageert op accijnsverhogingen met prijsaanpassingen om zo veel mogelijk mensen aan het roken te houden. Dat schrijven onderzoekers van de University of Bath. De tabaksindustrie doet dat ‘met het doel belastingbeleid te ondermijnen en daarmee de tabaksconsumptie en hun winsten te maximaliseren’.

Door de webredactie

Om roken te ontmoedigen, voeren overheden accijnsverhogingen in. Uit onderzoek is immers gebleken dat dit een van de meest effectieve methoden is om ervoor te zorgen dat mensen niet met tabak gaan experimenteren. Tabaksfabrikanten proberen via hun lobby accijnsverhogingen tegen te houden door bij overheden te bepleiten dat een hogere tabaksprijs de illegale handel bevordert. Maar uit onderzoek van de Universiteit van Bath, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control, blijkt dat de industrie niet alleen via lobby probeert om accijnsverhogingen tegen te houden of af te zwakken, maar ook via het aanpassen van de prijs van haar producten probeert het effect van accijnsverhogingen te verkleinen.

Meerdere strategieën

De onderzoekers analyseerden 37 onderzoeken naar prijsstrategieën van tabaksfabrikanten, waarvan er 22 waren uitgevoerd in landen met hoge inkomens en 15 in landen met midden en lage inkomens. Daaruit bleek dat de industrie belastingen over haar producten verdeelt, nieuwe merken/producten lanceert om goedkopere alternatieven aan te kunnen bieden, voor dezelfde producten verschillende prijzen voor verschillende doelgroepen hanteert, een prijsplafond voor bepaalde producten hanteert en haar producten aanpast door bijvoorbeeld de lengte van sigaretten te veranderen of het productieproces aan te passen.

Belastingbeleid ondermijnen

De onderzoekers plaatsen een kanttekening, omdat het bewijs beperkt is maar uit het bewijs dat voorradig is wel blijkt dat de tabaksindustrie op verschillende plekken ter wereld een veelvoud aan geraffineerde prijsstrategieën hanteert ‘met het doel belastingbeleid te ondermijnen en daarmee de tabaksconsumptie en hun winsten te maximaliseren’.

In 2019 bleek uit onderzoek van verschillende universiteiten, waaronder ook het Erasmus MC te Rotterdam, naar prijsstrategieën van de tabaksindustrie in Europa dat de tabaksindustrie ook hier prijsstrategieën hanteert om ervoor te zorgen dat de effecten van accijnsverhogingen een minder grote impact hebben op de verkoop. Zo werd het prijsverschil tussen dure en goedkope sigaretten iets groter gemaakt, zodat de goedkope sigaretten in de smaak zouden blijven vallen.

Onderzoek naar reactie overheden

Om ervoor te zorgen dat het beleid van overheden daar beter op is afgestemd, is er meer onderzoek nodig naar de beste manier om op de prijsstrategieën te reageren, vinden de onderzoekers van de Universiteit van Bath.

tags:  accijns, tabak | accijnsverhoging | tabakslobby | onderzoek | tabaksindustrie