line
puffers vectura philip morris-1

Wanda de Kanter roept op tot boycot Vectura bij overname door PMI

dinsdag 10 augustus 2021

UPDATE 12-08-2021
UPDATE 10-08-2021

Terwijl Philip Morris nog met een Britse investeringsmaatschappij strijdt om de overname van de producent van astmamedicijnen Vectura, maakt de tabaksgigant alweer een nieuwe overname bekend van een specialist in inhaleerbare medicijnen, het Amerikaanse OtiTopic. Wanda de Kanter roept longartsen op tot een boycot.

Door de webredactie

Philip Morris International (PMI) maakte maandag de overname bekend van het Amerikaanse bedrijf OtiTopic, producent van een nieuw medicijn bij acute hartaanvallen dat nog in ontwikkeling is. PMI denkt met eigen expertise en die van andere, inmiddels opgekochte bedrijven, bij te kunnen dragen aan de verdere ontwikkeling van het medicijn Asprihale. PMI-topman Jacek Olczak noemt de overname een “opwindende stap in PMI’s beyond nicotine-ambities”. Daarbij verwijst hij naar eerdere uitlatingen dat PMI in 2025 ten minste 1 miljard dollar aan omzet uit andere dan nicotineproducten, lees medicijnen, wil halen.

Wie beseft dat rokers twee keer zoveel kans hebben om een hartaanval te krijgen, zal de wrangheid van dit nieuws nauwelijks onder woorden kunnen brengen. In mei verraste PMI al met de mededeling te willen uitbreiden naar inhaleerbare medicijnen. Begin juli kondigde het de overname aan van Fertin Pharma, dat vooral nicotinevervangers maakt, zoals nicotinekauwgums ter vervanging van sigaretten. Toen laadde het de verdenking op zich om langs die weg weer aan tafel te willen komen bij overheden, wat door het internationale FCTC-verdrag voor tabaksproducenten niet meer mogelijk is.

Overnamestrijd om Vectura Group

Nicotinevervangers zijn eventueel nog een te begrijpen diversificatie voor tabaksbedrijven, maar een week na de overname van Fertin liet PMI weten ook het Britse Vectura Group over te willen nemen. Vectura is producent van inhaleerbare medicijnen voor de behandeling van onder meer astma en COPD, ziekten die door roken kunnen ontstaan of worden verergerd. Dit meer dan cynische nieuws – een bedrijf dat enerzijds mensen ernstig ziek maakt, wil ook geld verdienen aan de medicijnen ter bestrijding van die ziekten – bracht wereldwijd een storm van protest teweeg. Politici en gezondheidsfondsen in Groot-Brittannië hadden er geen goed woord voor over, universiteiten kondigden aan niet meer met Vectura te zullen samenwerken als de overname door zou gaan, de Amerikaanse COPD Foundation liet een scherp protest horen en de Britse longartsenvereniging British Thoracic Society liet weten dat het bij een overname niet meer zal samenwerken met Vectura in publicaties en op conferenties.

De Britse investeringsgroep Carlyle leek de overname van Vectura door PMI te verijdelen door vorige week met een hoger bod te komen. Maar PMI ging daar weer overheen en inmiddels ziet het ernaar uit dat de twee via een veiling moeten uitmaken wie de nieuwe eigenaar van de Vectura Group zal worden.

‘Dit is greenwashing’

In een reactie bij RTL Z op maandag stelde longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, dat de tabaksproducenten al zeventig jaar weten dat tabak onder meer longkanker veroorzaakt en dat bedrijven als PMI tijd genoeg hebben gehad om met tabak te stoppen. Dat ze dat nu wel zeggen te willen, noemt zij greenwashing. Niemand hoeft bovendien medelijden te hebben met een bedrijfstak die ophoudt te bestaan. “Dat is bijvoorbeeld met bedrijven als de Free Record Shop ook gebeurd, gewoon omdat er iets nieuws werd uitgevonden. Niemand die daar problemen mee had.”

Als PMI inderdaad Vectura weet binnen te halen, dan pleit De Kanter voor een boycot, zei zij tegen RTL. “Als de overname doorgaat dan roep ik alle longartsen in Nederland op om geen medicijnen van Vectura meer te gebruiken.”

UPDATE 10-08-2021

Dagblad Trouw besteedt vandaag ook aandacht aan de plannen van PMI: ‘Tabaksreus Philip Morris wil producent beademingstechnologie overnemen en dat ligt gevoelig’. De krant vroeg Herman Vijlbrief van het Longfonds om een reactie. “Het is buitengewoon laakbaar dat deze tabaksfabrikant op deze manier probeert zijn slechte imago op te poetsen”, zegt hij.

UPDATE 12-08-2021

Raad van Bestuur Vectura accepteert bod PMI
De Raad van Bestuur van Vectura Group heeft donderdag bekendgemaakt het bod van PMI te accepteren, zo meldt The Guardian. De aandeelhouders van Vectura hebben nu 60 dagen om te besluiten of ze hun aandelen willen verkopen. De overname is een feit zodra 50 procent van de aandeelhouders akkoord zijn. Zij staan nu voor een immens dilemma, stelt een beursanalist, want ze moeten bedenken wat eerst komt, het hart of de portemonnee. Nadat PMI met een nieuw bod was gekomen, trok Carlyle zich terug uit de biedingenstrijd. Britse en Amerikaanse gezondheidsorganisaties blijven de mogelijke overname veroordelen en waarschuwen voor de gevolgen voor Vectura.

 

tags:  Vectura | farmaceutische industrie | longziekte | COPD | PMI | politiek | FCTC | Wanda de Kanter | tabaksindustrie