line
pmi vectura diversification-1

Cynisme ten top: Philip Morris wil longziekten gaan bestrijden

dinsdag 13 juli 2021

Philip Morris International wil de Vectura Group overnemen, een Britse farmaceut die onder meer inhaleermedicijnen maakt, belangrijk voor patiënten met een longaandoening. PMI wil een “gezondheids- en welzijnsbedrijf” worden, omdat het veel kennis heeft “van ademhalingstechnologie”. 

Door de webredactie

Een week eerder deelde PMI al mee het farmaceutische bedrijf Fertin Pharma te hebben opgekocht. Het past binnen de ‘beyond nicotine’-strategie die het bedrijf in februari aankondigde. Het streven is in 2025 ten minste de helft van de omzet uit alternatieve tabaksproducten te halen en ten minste 1 miljard dollar aan farmaceutische producten te verdienen. Het gaat PMI dus te allen tijde om de winst, nu het bedrijf de verkoop van tabak langzaam ziet opdrogen. Op z’n zachtst gezegd een perverse draai: eerst mensen ziek maken, en dan helpen met beter worden.

Jacek Olczak, Chief Executive Officer van PMI zegt over de Vectura Group: “De markt voor inhalatietherapieën is groot en groeit snel, met een aanzienlijk potentieel voor uitbreiding naar nieuwe toepassingsgebieden. PMI heeft de toewijding aan wetenschap en de financiële middelen om het bekwame team van Vectura in staat te stellen een ambitieuze langetermijnvisie uit te voeren. Samen kunnen PMI en Vectura deze wereldwijde categorie leiden, dat voordelen oplevert voor patiënten, consumenten, de volksgezondheid en de samenleving in het algemeen.”

‘Te cynisch’

In mei vertelde een andere PMI-topman al in een interview met het FD dat het bedrijf eraan denkt “plantaardige geneesmiddelen (zogeheten botanicals) die via inhaleringsapparaten of pufjes versneld kunnen worden toegediend” te gaan produceren. Longarts Wanda de Kanter reageerde toen hier op het FD-interview met de woorden: “Dit is te cynisch. Zij willen dus inhalatiemedicijnen gaan maken voor ziekten die zij zelf veroorzaken? Nergens zeggen de fabrikanten dat ze geen tabakswaren meer willen produceren.”

De Kanter waarschuwde na het bericht over de overname van Fertin Pharma al voor de dubbele agenda van PMI. “Nu moeten overheden de tabaksindustrie buiten de deur houden omdat ze het internationale antirookverdrag FCTC hebben getekend, waarin staat dat er bij het maken van antirookbeleid geen contact met de industrie mag zijn, omdat die een ander belang dan de volksgezondheid heeft. Maar als Philip Morris nu kan laten zien dat het niet alleen een dodelijk product produceert, maar ook een product om mensen beter mee te maken, zou het mogelijk kunnen lukken om weer bij de ministeries van Volksgezondheid binnen te komen.”

‘Duurzaamheidsprioriteiten’

De Marlboro-fabrikant wil nu het Britse farmaceutische bedrijf Vectura overnemen voor overnemen voor 852 miljoen pond (bijna 1,2 miljard US dollar). De raad van commissarissen adviseerde de aanvaarding van het koopaanbod. “Samen met de aangekondigde overeenkomst om Fertin Pharma over te nemen, beschikt het bedrijf over een uitgebreid portfolio van ontwikkelingsmogelijkheden – waaronder innovatieve formules voor inhalatie- en orale producten – om zijn ambities ‘beyond nicotine’ te vervullen, in overeenstemming met zijn belangrijkste duurzaamheidsprioriteiten”, aldus PMI.

Politici noemen PMI hypocriet

In Groot-Brittannië is met woede gereageerd op dit bericht. Politici noemen de intenties van PMI ‘hypocriet’. In het weekend riep de oppositie de regering-Johnson op om in te grijpen. De leider van de Liberal Party, Sir Ed Davey, zei dat Philip Morris “absoluut niets heeft gedaan voor de gezondheid van mensen” en dat het “absoluut verkeerd” zou zijn als het bedrijf zou profiteren van longziektedeals. De gezondheidswoordvoerder van de Labour-partij riep minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng op om de overname tegen te houden.

Gezondheidsfondsen geloven hun oren niet

Ook de Britse gezondheidsfondsen roerden zich na het overnamebericht van PMI. Michelle Mitchell, directeur van Cancer Research UK, zei: “Het is ironisch dat een tabaksfabrikant wil investeren in de longgezondheidsindustrie terwijl hun producten de grootste vermijdbare oorzaak van kanker zijn, waaronder longkanker. Als PMI echt wilde helpen, zouden ze kunnen stoppen met het agressief promoten en verkopen van hun producten.”

Deborah Arnott, directeur van de antirookorganisatie ASH: “PMI beweert dat het meer dan een kwart van de wereldwijde sigarettenmarkt in handen heeft, dus zijn streven om een ​​‘wellnessbedrijf’ te worden is nog lang niet gerealiseerd. Ik kan me niet voorstellen dat de wetenschappers die werken voor Vectura, een respectabel bedrijf dat producten maakt die longkanker behandelen, blij zullen zijn als ze wakker worden en ontdekken dat ze voor Big Tobacco gaan werken.”

tags:  Vectura | farmaceutische industrie | ASH | PMI | politiek | FCTC | Wanda de Kanter | tabaksindustrie